IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
13:24 | 22 май 2015
Обновен: 16:09 | 15 април 2024

Варненски творци нарисуваха азбуката

Изложбата „Букви в картини“ ще бъде експонирана пред община Варна на 24 май

По материала работи: Златина Добрева
Варненски творци нарисуваха азбуката

Някои от най-именитите варненски творци се включиха в интересен проект - да нарисуват буквите от славянската азбука. Изложбата беше открита в навечерието на 24 май във фоайето на община Варна.

В деня на празника на славянската писменост и култура платната ще бъдат експонирани пред сградата на общината от 9 до 14 часа.  Интересната идея за подобен проект е на Николай Русев. В инициативата се включиха още художниците Марина Варенцова – Русева, Венцислав Марков, Христина Цонкова, Ана Стефанова – психолог и етнолог, и Светлан Стефанов – фотограф. Повечето от творците са носители на награда „Варна“ през годините.

Идеята за проекта „Букви в картини“ хрумва на Николай по време на форум за глаголически ренесанс в Хърватия преди 10-ина години. „Постепенно в главата ми узря ясният план как да реализирам подобен проект и в България. Организацията и работата по платната отне около 3 години, тъй като става въпрос за творческо пресъздаване на буквата. Всеки от художниците изобрази по пет букви, за да има творческо разнообразие. Идеята е от всичките платна  да се получи едно 15-метрово пано с кирилицата, което да бъде мобилно и да представя града ни и България на различни места в страната и чужбина“, каза Николай Русев за „Черно море“.

Изкуството има силата да внушава национално самоуважение. На 24 май честваме себе си, българската идентичност и памет, припомниха с творчеството си варненските художници, които се включиха в проекта. Кметът Иван Портних благодари на художниците, които с изкуството си популяризират името на Варна. Той изрази признателност и за това, че много от тях даряват творби на общината, с които да бъде одухотворен обликът на града.
Полина Петрова

Коментари

Новини Варна