IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Община Варна
13:50 | 26 юни 2015
Обновен: 16:56 | 14 април 2024

С допълнителни пари от фонд „Солидарност“ укрепват още два обекта във Варна

Общината кандидатства за свободни европейски пари

По материала работи: Юлиян Атанасов
С допълнителни пари от фонд „Солидарност“ укрепват още два обекта във Варна

Община Варна ще се включи с разширено проектно предложение за допълнителни средства от фонд „Солидарност“ на ЕС , които ще отидат за укрепването на още два обекта в града. Това гласува на свое заседание постоянната общинска комисия по европейски въпроси и международно сътрудничество. Става дума ремонт на носещата стоманено-бетонна конструкция при първата резервационна шахта на битовия колектор Виница – Варна и за възстановяване на проводимостта на елпромското дере в участъка от жп линия Варна – София до заустването във Варненското езеро.
Както е известно, по фонд „Солидарност“ през октомври м.г. България получи 10,5 млн. евро, от които за област Варна бяха разпределени 8 784 966,11 лв. Средствата са предназначени за покриване на част от спешните мерки за справяне с последиците от наводненията през юни.
Община Варна вече има одобрено проектно предложение за два обекта, пострадали от бедствието – източния и западния охранителен канал в кв. „Аспарухово“. Преди дни зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова връчи на кмета Иван Протних договор за безвъзмездна финансова помощ от 8 млн. лева за изграждането на двата охранителни канала на улиците „Моряшка“ и „Горна студена“. Срокът за изпълнението на проекта е 16 месеца. В рамките на този период ще бъде възстановена водопроводимостта на двата охранителни канала в квартала. Предвижда се да бъдат ремонтирани общо 4 моста по протежението на съоръженията, както и заустването в западен канал между Черно море и Варненското езеро.
Ако  предложението за новото разширение на обхвата бъде одобрено, за другите два обекта Варна ще получи финансов ресурс в размер до 1 741 982,10 лв.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна