IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Община Варна
19:46 | 29 юни 2015
Обновен: 20:03 | 22 април 2024

Седем държави в Международния младежки фолклорен фестивал

Софийската филхармония завладя Варна с унгарски дух

По материала работи: Борис Проданов
Седем държави в Международния младежки фолклорен фестивал

Фолклорни, танцови и певчески състави от седем държави - България, Украйна, Молдова, Словакия, Литва, Полша и Кипър ще участват в Международния младежки фолклорен фестивал. Събитието ще се проведе в рамките на два дни – 29 и 30 юни, съобщиха от пресслужбата на общината.


Началото беше дадено преди минути на входа на Морската градина, а програмата ще продължи до 22 ч. Фестивалът се провежда за четвърта поредна година със съдействието на Община Варна. Той е в подкрепа на титлата  на Варна – „Европейска младежка столица 2017”.

В друг фестивал ярък и запомнящ се концерт поднесе на варненската публика най-големият гостуващ оркестър на ММФ „Варненско лято“ - Софийската филхармония.


Диригентът Мартин Пантелеев поведе оркестъра и зрителите на музикално пътешествие, което започна от Пражката симфония на Моцарт и премина през вариации „Рококо“ на Чайковски. Във вариациите участва френският виолончелист Франсоа Салк.


Концертът продължи с произведения, белязани от унгарския дух – изпълнение на Унгарска рапсодия на Давид Попер, което накара публиката да извика на бис виртуоза от Франция.


Финалът на фестивална вечер дойде със селекция от  „Унгарски танци“ на Брамс. Подаръкът на оркестъра за варненци беше още един от любимите им унгарски танци.


ММФ „Варненско лято“ продължи с още един блестящ спектакъл – гала концерта „Звездите на италианското белканто“ на Варненската опера. Диригент е Марко Боеми от Италия, звездните имена са Карло Коломбара и Дариа Масиеро от Италия.

 

Коментари

Новини Варна