IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Община Варна
19:04 | 31 август 2015
Обновен: 11:22 | 25 март 2024

Жителите на „Изгрев“ поискаха по-добра инфраструктура

Зам.-кметовете Христо Иванов и Тодор Иванов увериха гражданите, че общината работи за разрешаване на проблемите в района

По материала работи: Борис Проданов
ЗАМЕСТНИК КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНА ВАРНА ХРИСТО ИВАНОВ И ТОДОР ИВАНОВ изслушаха исканията на жителите на кв. „Изгрев“ и ги увериха, че се работи за разрешаването на проблемите им.

30-на жители на кв. „Изгрев“ заявиха исканията си за по-добра инфраструктура, като излязоха на протест пред входа на Военноморска болница. Присъстващите хора на средна възраст изглеждаха разочаровани, че протестът няма числеността, която са очаквали. „Да, малко сме, а няма и млади хора... Тук в България сме страхливи, не смеем да заявим исканията си“ – сподели една от протестиращите жени пред в. „Черно море“. „Проблемите ни се трупат от години. В голяма част от района няма канализация, а септични ями, от които се носи силна миризма“ – казаха още те. Демонстрантите носеха плакати с надписи „Вода“ и „Изгрев иска инфрастуктура. Къде са ни данъците“, като бяха нарамили и празни туби за вода.


Зам.-кметът на община Варна по инфраструктурните въпроси Христо Иванов успокои протестиращите и ги увери, че по исканията им се работи, но е необходимо време, за да се реализират проектите. „Исканията на гражданите са справедливи и основателни, тъй като квартал “Изгрев” е урбанизирана територия, която би трябвало да носи всички характеристики на такава. За голямо съжаление в тези крайградски територии, които са бивши селищни образования инфраструктурата не е на необходимото техническо ниво.  В тази връзка през годините общината е предприемала необходимите действия. Има  влязъл в сила план за улична регулация. През периода 2013-2014 по ОП „Околна среда“ бяха възложени и изпълнени проекти във фаза техническа за ВИК на цялата територия. Общината има готовност и с други проекти, с които ще кандидатстваме за осигуряване на необходимите финансови средства за реално строителство на тези съоръжения. Това ще се случи през новия програмен период, който вече започна. След реализацията на подземните комуникации ще бъде реализирана и пътната инфраструктура и по този начин комплексно ще се решат тези проблеми, които имат в момента гражданите на кв. „Изгрев““, увери Христо Иванов.


Хората, които живеят в района около Военна болница се оплакаха и от светофарите в района, които често се повреждат и това е предпоставка за много пътни инциденти в този участък. „Аз живея съвсем наблизо и не се чувствам сигурна, когато изляза от дома си. С очите си съм виждала катастрофи в района“ – увери една от протестиращите жени. Заместник кметът по сигурността в община Варна Тодор Иванов също се срещна с протестиращите и ги увери, че исканията им са чути и ще бъдат предприети необходимите мерки.  


Полина Петрова


Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна