IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
09:12 | 5 септември 2015
Обновен: 19:16 | 17 април 2024

Огромен интерес към общинската програма за начално обучение по спортове

Николай Костадинов: Вярвам, че ще има варненски спортист на олимпиадата догодина

По материала работи: Борис Проданов
Огромен интерес към общинската програма за начално обучение по спортове

Николай Костадинов, директор на дирекция Спорт” при Община Варна, говори в сутрешния блок на тв “Черно море” за програмите за начално обучение по спортове.

 

- Г-н Костадинов, как се роди идеята общината да обяви програмите за начално обучение по спортове?

- Идеята се зароди преди година. Търсихме начин да вкараме варненските деца в залите, да се движат, извършват действия с двигателна активност. Това е доста актуална тема. Обездвижването води до заболявания, на практика по-тежки от тютюнопушенето. Срещнахме и подкрепата на спортните клубове, които така ще имат право на избор сред потенциални надежди за техните дисциплини. Потенциалните спортисти така се увеличават. Обучението е напълно безплатно, а общината е новатор – ние сме първите, които го правим.

 

- Как точно се прилагат тези програми?

- Основният критерий е клубът да ползва безвъзмездно безплатно общинската спортна база. Ние се гордеем със своите спортни обекти, които са разположение на варненските деца и спортните клубове.

 

- Децата как разбират за програмите?

- Възрастта е различна в зависимост от спорта. Това е консултирано с клубовете и треньорите. Възрастовата граница е от 6 до 15 г. – най-общо. В медиите и на сайта на общината има достатъчно информация. На място в клуба е записването. Някъде има нужда от застраховка или декларация от родителите. Това е с оглед децата да бъдат максимално защитени.

 

- Има ли интерес към програмата?

- Невиждан интерес от деца и родители, което ме радва! Той надхвърля нашите очаквания. Вече дори тече записване за следващия месец в някой от спортовете. Това е показателно, че тази формула е успешна. Плуването е много желан от спорт варненци. През групите на различните плувни клубове са минали над 2000 деца – това от началото на програмата. За другите спортове е рано, защото стартирахме през септември. Групите са почти запълнени. Тук бройката е по-скромна – 100 – 120 деца.

 

- Кои са дисциплините?

- Имаме почти всичко от олимпийските спортове. Стартирахме с плуването. Провокацията беше свързана с несъвършено сключените договори на общината с клубовете от един вече минал период от време. В договорите вече се има предвид, че клубовете ще провеждат безвъзмездно за общината тренировъчни занимания за различни възрасти деца или хора с потребности, ще бъде обезщетен от общината. И това обезщетение е безплатно ползване на базата. Така всичко е регламентирано.

 

- Съществува ли лимит за участие на децата?

- Едно дете може да посещава не повече от 2 такива групи. Това е с оглед да можем да обхванем повече деца. И подборът за клубовете от състезатели става по-голем. Финансовият момент за родителите го избягваме. Те могат да пробват различни спортове.

 

Единствено в плуването има символична такса от 1 лв. Тази такса е наистина нищожна. Правим доста сериозни разходи за консумативи и за базата (по-специално комплекс “Приморски”), което не е за пренебрегване. Таксата има и дисциплиниращ ефект – така фактически се гарантира присъствието на детето.

 

Няма община, която безвъзмездно да отдава спортната си база. Това трябва да даде резултати. Надявам се да е по-скоро. Нашата дирекция е и доста натоварена, спортният календар е сред най-наситените в страната.

 

- Виждате ли варненски спортист в Рио?

- Още е рано да се каже. Текат квалификации. Повечето федерации определят квотите. Искрено се надявам да имаме състезатели на олимпиадата догодина. От 12 до 19 септември предстои Европейска седмица на спорта и Варна се включва активно. Нека варненци да излязат и да поспортуват. Става въпрос за масов спорт, той е акцентът на това събитие.

Коментари

Новини Варна