IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Община Варна
10:57 | 9 февруари 2016
Обновен: 14:35 | 26 март 2024

Наситена програма за Международния ден за безопасен интернет

Дирекция „Превенции“ в община Варна ангажира хиляди ученици в своята кампания

По материала работи: Борис Проданов
Наситена програма за Международния ден за безопасен интернет

Дирекция „Превенции“ в община Варна за пореден път организира кампания по повод Международния ден за безопасен интернет – 9 февруари. По инициатива на Европейската комисия, от 2004 г. насам вторият вторник на февруари е определен за нарочен ден, в който вниманието на широката общественост е насочено към необходимостта от осигуряване на по-сигурна онлайн среда за децата и младите хора, които да могат отговорно и безопасно да ползват възможностите на интернет и мобилни устройства.

 

Мотото на деня за безопасен интернет през 2016 г. е „Дай своя принос за по-добър интернет“.

 

Общинската политика за превенция на рисковете за децата и младите хора в интернет-пространството, осъществявана от дирекция „Превенции”, се реализира в тясно партньорство с експертите в тази област в лицето на Националния център за безопасен интернет и е базирана на разбирането, че за децата и младежите непрекъснатият достъп до онлайн пространството и поддържането на активен социален живот в него, е съвсем естествен процес. Младите хора споделят, търсят информация, формират мнение и поведение, предимно в контакт с връстниците си.

 

В програмата на тазгодишната кампания на дирекция „Превенции“ са включени следните събития:

Обучения (на ученици и родители). Обученията ще се водят от доброволци от Градския превантивен клуб към дирекция „Превенции“ – обучители на връстници;

Анкета със средношколци - „Разпознаваме ли опасностите в интернет“;

Дискусии с участниците в анкетата;

Инициативи в интернет пространството (разпространение на лого и видеоклип).

В посочените дейности се очаква да се включат около 1200 ученици от 1 до 9 клас.

 

Партньори на дирекция „Превенции“ в кампанията за безопасен интернет са 7 гимназии (Първа езикова гимназия, IV ЕГ „Фр. Жолио-Кюри“, III ПМГ „Акад. М. Попов“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, НГХНИ „К. Преславски“, Професионална техническа гимназия, МГ „Д-р П. Берон“), 4 основни училища (ОУ „Ч. Храбър“, ОУ „Ангел Кънчев“, ОУ „Цар Симеон“, ОУ „Йордан Йовков“) и Сдружение „Beehivе - Споделено работно място“.

 

В рамките на кампанията ще бъде разпространен наръчникът: „Другият речник за интернет…“, разработен съвместно с Националния център за безопасен интернет и отпечатан от дирекция „Превенции“.

 

Подробна информация за кампанията, може да бъде открита на сайта на дирекция „Превенции“ – www.prevencii.com

Коментари

Новини Варна