IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Община Варна
12:35 | 6 май 2016
Обновен: 09:03 | 23 април 2024

Кметът Иван Портних: Проучваме възможността за тунел под езерото

Стремежът е кв. „Аспарухово“ да стане образцов район на Варна

По материала работи: Борис Проданов
Кметът Иван Портних: Проучваме възможността за тунел под езерото

Дългосрочното решение за разтоварване на трафика във Варна е изграждането на второ съоръжение като алтернатива на Аспаруховия мост. За целта се правят проучвания и идейно проектиране за възможността да се прокопае тунел, съобщи пред Дарик радио кметът на Варна Иван Портних. 


 Подобно съоръжение би спестило средства и би било подходящо, тъй като в него няма температурни амплитуди, които вредят на асфалта. Всеки мост е подложен на агресивна среда заради морето, докато при тунел този ефект е доста по-малък. Общината няма как да реализира такъв проект със собствени средства, той трябва да е подкрепен от държавата“, коментира кметът. По думите му, специалистите трябва да кажат къде би могъл да се изгради тунелът.


Заложеният в ОУП втори мост е безсмислен, ако не се свърже с магистрала „Черно море“. Основната идея е да се намери начин да се изведе трафикът извън града, поясни кметът. 


Амбицията на общината е да се развива водния транспорт във Варна. Очаква се другата седмица, след решение на Общинския съвет на Белослав, да тръгне корабчето „Белла“. То е удобна връзка и ще намали напрежението по моста, коментира Иван Портних. 


Кметът обясни, че ремонтът на Аспаруховия мост върви по план, въпреки лошото време. Първият етап от работата е най-труден, след което наесен тя ще върви по-бързо, тъй като технологията не е толкова сложна. За следващите етапи отново ще се разчита на средства от държавата.


Стремежът е кв. „Аспарухово“ да стане образцов район на Варна, затова там се правят мащабни инфраструктурни промени, припомни кметът Портних. Подменя се подземна комуникация, ремонтират се улици. Идеята е паркът в квартала да се превърне във втората Морска градина и да стане още по-привлекателен. 

Коментари

Новини Варна