IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Община Варна
13:48 | 17 август 2016
Обновен: 08:29 | 27 март 2024

Във Варна гостува пътуващото читалище “Бащино огнище”

Създатели на читалището са Ивайло Шопски и приятелите му

По материала работи: Борис Проданов
Във Варна гостува пътуващото читалище “Бащино огнище”

Единственото у нас пътуващо читалище „Бащино огнище“ ще гостува във Варна от 18 до 22 август. То ще бъде разположено до входа на Морската градина. Инициативата се организира.със съдействието на Община Варна.


Създатели на читалището са Ивайло Шопски и приятелите му. По модерен и атрактивен начин те съхраняват и предават на новото поколение нашето културно и историческо наследство.
 
Автобусът е уникален и отдалече разпознаваем, защото е украсен с ликовете на бележити българи и техни цитати. В него е изложена експозиция, която обхваща периода от Средновековието до Втората световна война. Вместо седалки са поставени манекени с униформи от различни периоди, а на екрани зад тях текат кадри от популярни български исторически филми. Мултимедията включва образователни текстове и картини, свързани с национално-освободителните борби на народа ни и войните за национално обединение.
 
Посетителите може да видят и народни носии от различни краища на страната, както и автентични предмети от бита на предците ни.
 
Идеята на родолюбците е освен постоянната експозиция, читалището на колела да предоставя възможност на артисти и писатели да представят изкуството си, свързано с българския бит, култура и история. Така те искат да помогнат на всеки ратуващ за ново българско възраждане да получи трибуна. Също така има планове да се провеждат прожекции на филми, литературни беседи, изложби и дори концерти. Посланието е едно: „Обичайте България!“, споделят организаторите.

Коментари

Новини Варна