IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
15:59 | 20 септември 2016
Обновен: 20:13 | 17 април 2024

Приеха новата програма за овладяване на популацията на бездомните кучета

Неправителствените организации повдигнаха въпроса за нелегалните развъдници и за „Максуда“

По материала работи: Пламен Янков
Приеха новата програма за овладяване на популацията на бездомните кучета

Постоянната комисия по обществен ред и сигурност прие актуализираната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Варна. Това стана след серия от срещи с неправителствени организации, доброволци , подчерта зам.-кметът Тодор Иванов. Взехме предвид всички изразени становища по проблема и смятам, че новата програма предлага продукт, който удовлетворява всички интереси на гражданите и животните. Икономическите интереси на отделни организации бяха оставени настрани, категоричен бе зам.-кметът.

 

Актуализираната програма дълго време бе поместена на сайта на община Варна, за да може всеки да се запознае с нея и да предложи промени. След като тя бъде утвърдена и на сесия на Общинския съвет, ще бъдат направени и съответните корекции в общинската наредба за обществения ред. Тя се явява в ролята на пътна карта, по която ще се върви през следващите години.

 

Представители на неправителствените организация, които присъстваха на заседанието, оспориха точката за евтаназията на неизлечимо болни и агресивни безстопанствени животни, като поставиха въпроса за експертите, които ще решават за това.

 

Дискутиран бе и проблемът с нелегалните развъдници за кучета на територията на общината, с популацията на бездомните четириноги в „Максуда“ и във вилните зони. Дебат се получи и по въпроса попадат ли под удара на закона НПО, които приютяват временно захвърлени на улицата новородени кученца.

 

В рамките на дискусията стана ясно също, че някои варненци са си позволили да съдят общината след ухапване от куче, прилагайки към исковете чужди снимки от интернет.    

 

Ставри Таргов

 

Четете още Откриват социална услуга за пациенти с Алцхаймер

Коментари

Новини Варна