IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
15:17 | 25 септември 2016
Обновен: 11:46 | 17 април 2024

Тодор Балабанов: Всяко решение на Общинския съвет има своята важност и значение

Гражданите все по-рядко се включват в работата на комисиите, каза още председателят на местния парламент в предаването "Европейска Варна” на тв “Черно море”

По материала работи: Борис Проданов
Тодор Балабанов: Всяко решение на Общинския съвет има своята важност и значение

Председателят на Общинския съвет на Варна Тодор Балабанов гостува в предаването "Европейска Варна” на тв “Черно море” с автор и водещ Татяна Кисьова.

 

- Г-н Балабанов, кои решения на местния парламент бихте очертали с по-висока обществена стойност?

- Всяко едно решение, което Общинският съвет приема, има своята важност и значение. В някои случаи засяга повече хора, в други – по-малко. За изминалата година сме приели 323 решения, като бих откроил гласуването на бюджета, на европейските програми. Но пак казвам, няма да изчерпваме списъка, защото всяко решение има за определени хора особена важност. За пример мога да кажа извънредна сесия в началото на септември, след което изместихме група деца от детска градина във “Виница” предвид конструктивни нарушения в сградата. За децата и родителите това беше изключително важно, защото нямат забавачница, която да посещават. Засяга малко хора, но е от особено значение за тях.

 

- Как бихте коментирали промените в Наредбата за обществен ред и сигурност?

- Напоследък получихме сигнали, особено от майки на деца, които редовно посещават детските площадки. Там децата им играят, а това беше нашата цел – миналата година извършихме ремонт на над 300 площадки в целия град. В сигналите ни сезираха, че там лица употребяват алкохол и пушат, а това няма нищо общо с предназначението на площадката. Затова решихме да въведем санкции както за употреба на алкохол, цигари, така и за разхождане на кучета. Това ще важи и по отношение на спортните площадки и на училищните дворове. Досега в наредбата нямаше конкретизация и санкции – определени са между 500 и 1000 лв. Те са заложени в Закона за здравето.

 

- Какво всъщност представлява новият данък върху таксиметровите услуги?

- Това е алтернативен данък, който има белези като патентен, но не е точно такъв. Той е между 300 и 1000 лв. Благодарение на него шофьорите и превозвачите се освобождават от ДОД и от данък печалба. Общинските съвети в цялата страна трябва да определят размера му и ще си въведат механизъм за събирането му със съответните наредби. Група колеги определиха 850 лв. годишно на таксиметров автомобил, като освен този данък няма да се дължи друг. До 30 септември трябва да определим неговия размер.

 

- В понеделник имаше извънредна сесия на ОбС – Варна...

- Тази извънредна сесия в понеделник се наложи, защото община Варна с 3 университета може да кандидатства по програма “Иновации и конкурентоспособност” на Министерството на икономиката, която отваря в началото на октомври. За целта следва да учредим сдружение (т.нар клъстер), което да се впише по специален ред в Окръжния съд. С него може да кандидатстваме за средства в ІТ-сектора, в сферата на сигурността и мобилността. Първоначалната помощ е в размер до 400 000 лв. Според мен е много добро решение и реагирахме веднага.

 

Но станахме свидетели на дебат, който не съответства на институцията. По същество нямаше коментар на въпроса, а се коментираха изисквания каква дума да бъде използвана при формулиране на текста в решението, защо едни университети са били поканени, а други – не. А по-рано се знаеше, че сдружението е отворено за вузовете и за бизнеса. Всеки може да се включи и на по-късен етап.

 

Но пак казвам, очевидно на колегите това беше интересно в момента и се стигна до дебат, който не се хареса на гражданите и представителите на висшите учебни заведения.

 

- Многократно сме коментирали промените в правилника на местния парламент, който се отвори за гражданите. Те могат да правят предложения, да се изказват. Според Вас необходима ли е промяна и в Закона за местната власт, и в правилника, за да се оптимизира работата на ОбС – Варна?

- Законът за местното самоуправление и местната администрация е по-общ, той урежда положението на съвета, правомощията му. Както и тези на общинските съветници, на кмет, администрация, на районните кметове. Историята показва, че това е един от законите, които почти не е променян през годините. Това значи, че законодателят е приел добра форма. Разбира се, това не значи, че не могат да се правят промени. Бихме дори да инициираме такива.

 

По отношение на правилника има възможност за оптимизиране на работата. Откъм компютърната система, да вземем и мерки, които да въздействат дисциплиниращо на участниците в процеса. Но на този етап правилникът е достатъчно подробен и уреждащ по-голямата част от проблемите.

 

През тази година от мандата не сме имали желаещи да участват в точката за дискусия с гражданите. Дневният ред на ОбС – Варна, се публикува в интернет 5 дни преди сесията, затова имат и подробна информация и могат да дойдат и да се включат.

 

- Преди 3 г. имаше настояване от хората да участват в комисиите, все пак сесията е по-интересна?

- Експертната работа в комисиите е мястото, където следва да се случват промените в решенията. Но все по-малко хора се интересуват от работата в комисиите. На сесия е по-трудно да се реагира и направи промяна. Обикновено тя иска време, обследване. Докато на комисия времето е достатъчно.

 

- Къде остана фигурата на местния омбудсман?

- Такава фигура е необходима. И законодателят го е преценил. В Народното събрание, мисля, има инициирано предложение за промяна в ЗМСМА, която да улесни процедурата. И задължително да има такъв местен обществен посредник при население над 20 000 души.

 

- Кои акценти бихте откроили в предстоящата редовна сесия на ОбС – Варна, в края на месеца?

- Данъкът за таксиметровите превози, за наредбата и детските и спортните площадки... Има някои разпоредителни сделки. Има въпрос, свързан с проект с MTV, разгледан вече на комисия и който дава възможност за реклама на Варна в цял свят. Предстои ни да кандидатстваме за Европейска столица на спорта за 2019 г. В началото на октомври идва и домакинството на регатата “Тол Шипс” и каня всички да я посетят.

 

Татяна Кисьова

 

Вижте още: Предаването “Европейска Варна” по тв “Черно море” от 19 септември

Коментари

Новини Варна