IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
12:07 | 12 декември 2016
Обновен: 17:02 | 25 април 2024

Допълнителна такса смет за битовите биоотпадъци във Варна

Тя засяга основно кухни и заведения за обществено хранене

По материала работи: Борис Проданов
Допълнителна такса смет за битовите биоотпадъци във Варна

В Закона за управление на отпадъците ясно е посочено, че разходите за събиране, съхранение, третиране и транспортиране на отпадъците е за сметка на първоначалния причинител или притежател. На територията на община Варна функционират комплекси и заведения с различно предназначение, които генерират битови биоразградими отпадъци от кухни. Те подлежат на оползотворяване и затова в общинската наредба за определянето на местните такси и цени на услуги се определя нова ставка – 12 лв. за съд (кофа) от 240 литра за тези отпадъци.

 

Това стана ясно на заседание на временната „Правна комисия“. Честотата на извозване е съгласно заповедта на кмета на община Варна. За ползване на услугата следва да се подаде декларация, в която да се посочи броя на необходимите съдове за битови биоразградими отпадъци от кухни и заведения за обществено хранене, които ще се ползват през годината.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Приключи тематичната проверка за сметопочистването във Варненско

Коментари

Новини Варна