IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Община Варна
11:22 | 12 януари 2017
Обновен: 01:23 | 8 април 2024

Общината е направила всичко за нормален учебен процес

В забавачниците е осигурен достъп, храна и отопление, каза в сутрешния блок на тв Черно море Лилия Христова, директор на дирекция "Образование и младежки дейности"

По материала работи: Борис Проданов
Общината е направила всичко за нормален учебен процес

„Община Варна заедно с директорите на училищата направи всичко възможно да сме готови за зимата. Във всички училища има гориво, средства то да бъде осигурено. За съжаление в сряда учебният процес не е бил много ефективен предвид малкото училища в класните стаи. Три училища са били с добро посещение – „Славейков“, „Стефан Караджа“, както и „Елин Пелин“ (с температура в стаите около 18 градуса), където децата бяха над 85 %. Там родителите са преценили, че трябва да пуснат децата си, температурите бяха каквито трябва. В много централни училища – „Кирил и Методий“ е имало 48 % посещаемост при 22 градуса в стаите. В „Климент“ децата не учиха. Проблем е това, че сградите са стари и големи и уредбите не успяват да стоплят. В Димчо Дебелянов за 2 дни на максимум затопляне не се стигна до необходимата температура. Тези проблеми ще бъдат решени – с проект от ОП „Региони в растеж“ ще бъде направена енергийна ефективност. Решението на Регионалното управление на МОН да се извинят отсъствия повлия за спадане на напрежението и родителите, които се притесняваха за здравето на децата си, просто ги оставиха у дома. Нека родителите да оценят действията на общината и директорите на училищата“, заяви в сутрешния блок на тв „Черно море“ Лилия Христова, директор на дирекция "Образование и младежки дейности" в община Варна.

 

Все още има ваканция в някои школа във Варна.

 

„В 5 училища се оказа невъзможно да се стопли и нямаше учебен процес. За да не простудим децата и предвид грипната епидемия не се рискува. Няма опасност да се загуби учебен материал – в минали години е имало загуба на 8 – 10 работни дни. На практика учениците са загубили 4 учебни дни, някои 5 или 6. Не е проблем учебният материал да се навакса с преструктуриране. Извиняването на отсъствията е от компетенцията на РУО и по-точно на МОН. Нашата роля като община е да осигурим гориво, финанси, да разчистим. В детските градини посещаемостта е ниска – 3367 деца посетиха забавачниците в сряда. С 300 по-малко от предния ден. Общо децата са около 11 000. Детските градини са с осигурено отопление над 18 градуса, храненото е организирано и обстановката е спокойна. Родителите могат да си водят децата без проблем. Организацията е в правомощията на община Варна“, завърши Лилия Христова.

 

Иван Барбов

 

Още по темата: "Щрихи от утрото" (12.1.2017) - Завърнаха ли се варненските ученици след дългата Коледна ваканция?

Коментари

Новини Варна