IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
16:13 | 16 януари 2017
Обновен: 19:15 | 27 март 2024

Комисията по архитектура гласува бюджета за проектите на Варна

Включени са емблематични сгради и местности. Предстои цифровизация на кадастъра на някои райони

По материала работи: Борис Проданов
Комисията по архитектура гласува бюджета за проектите на Варна

Съветниците от постоянната комисия “Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места” приеха приложение №23 по проекто-бюджета на Варна – Програма за проектиране на обекти за 2017 – 2019 г. Той е на стойност 3 665 942 лв. и включва преходни и нови обекти.

 

Един от емблематичните е Аспаруховия парк. От доста време се работи по него, приключи І етап – ПУП-а, следващата крачка е паркоустройството на територията, която да стане интересна. Включва и рибарско пристанище, т.е. своеобразен комплекс, който да даде нов облик на кв. „Аспарухово“.

 

„За Младежкия дом има проведен конкурс, на който беше избран интересен проект за визуализация. Него бързо можем да го реализираме и се надявам до лятото фасадата да е обновена и сградата да е с нов, приветлив вид. За библиотеката след изключително сериозен международен конкурс за избор на проектанти на този интересен за Варна обект. Имаше изключително голяма заинтересованост на колективи от цял свят. Вече имаме договор за проекта, работи се усърдно и се надявам до пролетта да го получим. И да направим следващата стъпка – избор на изпълнител, защото ще знаем и строителната стойност“, каза зам.-кметът Христо Иванов.

 

Главният архитект Виктор Бузев конкретизира, че в края на март – началото на април се чака проектът от холандските архитекти и ако се приеме, предстои остойностяване на разходите по изграждането на новата варненска библиотека.

 

Гробищните паркове – една важна за града тема, ще бъдат разширени, и за това има заложени средства в програмата. В навечерието на Новогодишните празници от Общинския съвет се взе решение за изработване на подробните устройствени планове. Дигитализацията (или цифровизацията) на кадастъра на някои от районите на Варна ще даде прозрачност за случващото се в града. И ще улесни гражданите, които търсят информация за състояние на имотите.

 

Последната дума за бюджета по това перо ще има финансовата комисия.

 

Борис Проданов

Татяна Кисьова

 

Още по темата: Планират парк в свлачищния район на „Журналист“

Коментари

Новини Варна