IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Община Варна
14:00 | 16 февруари 2017
Обновен: 12:16 | 28 март 2024

Проектът „Твоят час“ работи и обхваща всички варненски училища

Европарите за образование не са спрени, каза Елена Кенарова, н-к отдел „Образование“ в Община Варна

По материала работи: Борис Проданов
Проектът „Твоят час“ работи и обхваща всички варненски училища

Над 418 000 лв са постъпили  в училищата, които реализират проекта „Твоят час“ на територията на община Варна. Това каза в сутрешния блок на телевизия „Черно море“ Елена Кенарова.

 

Проектът „Твоят час“ е замислен като възможност да се развият индивидуалните способностите на децата, както и да се повиши тяхната мотивация за учене. Целта му е да създаде условия за личностно развитие на всяко едно дете, да се разгърнат дарбите на децата, да се надградят техните умения и знания, както и да се обърне по-специално внимание на онези деца, които се нуждаят от помощ при усвояването на материала по даден предмет.

 

В проекта, който обхваща деца от I до XII клас във всички общински училища на територията на Варна са включени около 200 учители и над 40% от учениците. Дейностите са в областта на науката, изкуствата, технологиите, здравето и здравословния начин на живот, туризъм, театър, арт групи, компютърни технологии, като особено необходимо е да бъдат включени деца, които срещат трудности.

 

Проектът изисква идентификация на нуждите, уточни Елена Кенарова и допълни, че тя се извършва от училището с помощта на анкета или разговор, а класният ръководител, ако е установил, че детето има подобна нужда от подпомагане, попълва индивидуална карта на ученика. На база на тази идентификация се изготвя програмата за работа с отделните групи деца. Оказа се, че вече има сформирани групи по математика, български и физика в някои училища, а заниманията се извършват на територията на училищата, по утвърден график в извън учебно време.

 

Има и родители, които се включват активно под различна форма, като някои участват в самите занятия, а други като публика и подкрепа, в зависимост от формата, която са избрали децата им.

 

Към момента няма спрени европари по образователни проекти на територията на община Варна, осведоми г-жа Кенарова и поясни, че предстои да бъдат реализирани още два проекта във връзка с образователната инфраструктура към оперативна програма „Региони в растеж“. Относно тях Елена Кенарова  каза, че договорите са сключени и в момента се подготвя тръжната документация по единия проект, а по другия тя вече е готова. Единият проект обхваща 7 училища и 2 детски градини, а другият обхваща 2 професионални гимназии - ПГИ „Д-р Иван Богоров“ и ПГГСД „Николай Хайтов“. Проектите са насочени изцяло към сградите на училищата и към дворните пространства, а срокът им за реализация е 30 месеца. 

 

Иван Барбов

Мариана Стойкова

Целият разговор можете да видите тук:"Щрихи от утрото" (16.02.2017) - Спрени ли са европарите за образование или не?

Коментари

Новини Варна