Варна се побратимява със Сплит
Това беше обсъдено на среща на кмета Иван Портних с посланика на Република Хърватска Н.Пр. Лйерка Алайбег
Публикувана: 20 Apr 2017 | 10:53

Кметът на Варна Иван Портних прие Н.Пр. Лйерка Алайбег, посланик на Република Хърватия в България. От изявленията за медиите стана ясно, че е обсъден културен обмен между двете страни, както и побратимяване на на Варна със Сплит. Очертани са редица инициативи с културния обмен, вкл. в контекста на „Варна – Европейска младежка столица 2017“.

 

„Намерихме много общи черти между Варна и Сплит. Сигурен съм, че това е добра основа за развиване на традиционно добрите взаимоотношения. Вярвам, че много хърватски младежи ще гостуват във Варна тази година, а и в бъдеще“, коментира Иван Портних.

 

Н.Пр. Лйерка Алайбег каза, че е много доволна от посещението. Според нея Варна е средище на култура, икономика, образование, туризъм.

 

Според нея българи и хървати са в добри отношения, познават се отдавна – много варненци за емигрирали в Хърватска по време на Османското робство, за да учат, изграждайки по този начин интелектуалния ни елит.

 

Варна и Сплит са сходни, според Н.Пр. Лйерка Алайбег, затова побратимяването има голям потенциал. Ще се организира и изложба „Хърватско-български паралели“

 

Борис Проданов

Снимка Пламен Гутинов

Още от: Община Варна

Коментари ( 0 )