IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
12:03 | 24 април 2017
Обновен: 15:37 | 18 април 2024

Топ кардиохирург идва във Варна

Проф. Турина е първият лекар в света, вградил изкуствено сърце извън стената на гръдния кош

По материала работи: Ставри Таргов
Топ кардиохирург идва във Варна

Светило в кардиохирургията ще изнесе лекция в МУ – Варна, и семинар в УМБАЛ „Св. Марина“. Това ще стане в периода 26 - 30 април. Гост на Варна ще е проф. д-р Марко Турина, декан на медицински факултет в университета в Цюрих, Швейцария.

 

Той е сред първите лекари, които работят с вродени дефекти на сърцето, и първият в света, вградил изкуствено сърце извън стената на гръдния кош.

 

В неговата програма включени лекция на тема "Бъдещо развитие на сърдечната хирургия", която ще се проведе на 26 април 2017 г. от 16 ч. в 1-ва аудитория на МУ - Варна. На 27 и 28 април той ще проведе семинар за хирурзи, докторанти и студенти, в зала „Хелиге" на университетската болница. „

 

Темите, които ще засегне, са свързани с критичния подход към медицинската литература и статистика, хирургия при предсърдно мъждене и други.

 

Семинарът е насочен към хирурзи, специализанти и студенти по медицина, които участват в допълнителните часове по сърдечна хирургия.Той ще включва серия от разговори и практически упражнения, целящи да обучат младите учени как се представят резюмета и ръкописи в международни списания и как се представя изследователска работа на научни срещи.

 

Проф. д-р Марко Турина е хърватски кардиохирург, директор на клиниката по сърдечно-съдови заболявания на университетската болница в Цюрих, Швейцария. Той е един от основателите на Европейската асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия (EACTS) и преподавател в нейното „Училище за специализанти".
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна