IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
15:18 | 25 април 2017
Обновен: 07:39 | 21 април 2024

АГ-то във Варна губи по 140 лв. от всяко раждане

Причината – недофинансиране на клиничните пътеки

По материала работи: Ставри Таргов
АГ-то във Варна губи по 140 лв. от всяко раждане

СБАГАЛ – Варна, губи от всяко раждане между 120 и 140 лв. Това съобщи нейният управител доц. д-р Емил Ковачев пред комисията по собственост и стопанство към Общинския съвет. Причината е недофинансирането на клиничната пътека. За нея НЗОК плаща 580 лв., но в тази стойност не се калкулират повишените разходи за ток, вода, консумативи, лекарства и други.

 

Ако раждането е със секцио, загубите ни стават по-големи, каза още доц. Ковачев. Като се имат предвид и, че бюджетът на болниците от Варненска област за следващото тримесечие е орязан с 10% и, че надлимитните дейности не се заплащат, всяко лечебно заведение ще има проблеми да си покрива разходите, прогнозира той.

 

За същите проблеми сподели и управителят на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко А.Марков“ проф. д-р Георги Кобаков. Той уточни, че новорегистрираните онкологично болни са 2 150. Хората, които са с диагноза рак на различни органи, са над 24 300.

 

Проф. Кобаков се оплака на съветниците, че покривът на новопостроената сграда на стационара в „Аспарухово“ е протекъл малко след като е минала гаранцията на изпълнителя. Въпреки всички трудности успяваме да погасяваме задълженията си редовно, каза още медицинският управител. За 2016 г. е отчетен положителен финансов резултат в размер на 58 516 лв. 

 

Актуализирани са и заплатите. Средното брутно възнаграждение за по-нисшия персонал е 1 238 лв., за лекарите – 2000 лв. месечно.

Ставри Стефанов

 

Още    Задава се катастрофа с кадрите в общинското здравеопазване във Варна

 

Коментари

Новини Варна