IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
14:43 | 26 април 2017
Обновен: 20:32 | 22 април 2024

Ще има ли съботно-неделни групи в детските градини във Варна?

Тече обществено обсъждане на проектонаредба по темата

По материала работи: Пламен Янков
Ще има ли съботно-неделни групи в детските градини във Варна?

Ще има ли съботно-неделни групи в детските градини във Варна ще стане ясно в близките месеци. Проектонаредба за условията и реда за организиране и финансиране на съботно-неделните и сезонни услуги по отглеждане на децата в общинските детски градини на територията на община Варна е качена за обществено обсъждане на сайта на общината. Тя ще престои там 30 дни, според законовоустановения срок. Всички заинтересовани страни имат право да направят предложения за промени в наредбата в този период. След това предстои документът да бъде разгледан в ресорните комисии на общинския съвет.

 

Според проектонаредбата съботно-неделна група към дадена детска градина може да се сформира ако са записани минимален брой от 12 деца за допълнителната услуга. Таксата е 11 лв. на ден. Съботно-неделната дейност в детската градина се осъществявава в разновъзрастова или т.нар. смесена група. Предвиждат се дейности по избор на детето и време за игра. Съботно-неделните групи се сформират за 4 астрономически часа на ден – от 8 до 12 часа, като не се предвижда осигуряване на храна. Родителите имат ангажимент да заявяват писмено до директора на градината желанието си детето им да посещава съботно-неделната група до четвъртък на съответната седмица за следващата. Ако са подадени повече от 25 заявления се сформира втора група. Съботно-неделните групи са предназначени за деца на възраст от 3 до 7 години. Въпросната допълнителна дейност не се предлага от общинските градини в дните на официалните празници на Република България.

 

Съботно-неделни групи вече се организират в някои частни детски градини във Варна.

 

Допълнителните услуги в детските градини са в съответствие с изискванията на новия закон за предучилищното и училищно образование.

 

Освен съботно-неделни се предвиждат и сезонни дейности в рамките на неучебното време от 1 юни до 15 септември. Те са за деца, които не са обхванати в образователна институция на територията на община Варна. Родителите трябват да заявят желанието си да ползват услугата от 20 април до 20 май на място в избраната градина, като предоставят попълнено заявление и акт за раждане на детето. Група се сформира отново при наличието на минимален брой от 12 записани деца и при платена депозитна такса за услугата. Планират се същите дейности, както при съботно-неделните групи, но престоят е целодневен – от 7 до 19 часа. Таксата е 100 лв.

 

Целта на проектонаредбата е да създаде единни условия и организация за реализиране на допълнителните услуги във всички общински детски градини на територията на община Варна. Съботно-неделните и сезонните групи от една страна разширяват социалните услуги за родители, а от друга – осигуряват допълнителни финансови постъпления към бюджетите на детските градини. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна