IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
16:13 | 16 май 2017
Обновен: 02:24 | 25 април 2024

От четвъртото пристанище по товарооборот в света проявяват интерес към варненския порт

Зам.кметът на китайския Нинбо и кметът на Варна Иван Портних обсъдиха възможностите за икономически обмен между двата града

По материала работи: Борис Проданов
От четвъртото пристанище по товарооборот в света проявяват интерес към варненския порт

Делегация от побратимения на Варна град Нинбо (Китай) водена от зам.-кмета Сонг Юешун, се срещна с кмета Иван Портних в сградата на общината. 

 

„Посетихме пристанището, след което ни прие г-н Портних. Разбрах, че Варна се развива много добре. Надявам се да продължи под негово ръководство в тази посока. Искрено го пожелавам, а ние да имаме още ползотворни срещи“, каза Сонг Юешун.

 

Той обясни, че портът във Варна е най-големият в България и особено важно в Черноморския регион.

„Смятаме, че Пристанище Варна има голям потенциал и затова го посетихме“, добави зам.-кмета на Нинбо.

 

На свой ред кметът на Варна Иван Портних не скри задоволството си от визитата.

 

„Знаете, че Нинбо е четвъртото пристанище по товарооборот в света. Това е една от причините да бъдат разгледани възможностите за развитието на варненското пристанище и за увеличаването товарооборот. Това беше една от темите на разговор по време на срещата. Обсъдихме и културния обмен. Община Нинбо ще открие културен институт, а в града се експерементира зона за електронна търговия. Разгледахме и възможностите за развитие на университетите, представих „Варна – град на знанието“. Както и двете нови икономически зони – за Иновация и развитие (направена с общините Девня и Белослав) и Зоната на острова (заедно с Националната компания „Индустриални зони“). Вярвам, че това посещение беше изключително успешно и да доведе до реални стъпки в посока икономически обмен“, коментира на свой ред кметът на Варна Иван Портних.

 

Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна