IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
14:48 | 21 май 2017
Обновен: 18:59 | 18 април 2024

Район Вл. Варненчик празнува за 17-ти път поред

Лично кметът на района Николай Костадинов откри тържествата, присъстваха депутати и общински съветници

По материала работи: Борис Проданов
Район Вл. Варненчик празнува за 17-ти път поред

За 17-та поредна година жители и гости на район „Вл. Варненчик” във Варна посрещнаха своя празник. Владиславовци доказаха своето гостоприемство, че обичат района си, и това, че помнят, и обогатяват местните традиции и обичаи. Лично кметът на района Николай Костадинов откри тържествата, присъстваха депутати и общински съветници.

По традиция началото на тържествата беше поставено в местност „Ментеше” с празничен водосвет, песни, танци и много настроение. Именно тук, в миналота, е изградено аязмо на открит по чудо извор в деня на Св. Св. Константин и Елена. На тази дата е бил съборът на селото, а сега - празник на район "Вл. Варненчик". Аязмото привличало много хора от съседните села, които търсели лек. Съществува легенда, в която се говори за проглеждането на едно дете, което измива очи с водата от това изворче. За това на празника на Св. Св. Константин и Елена идват хора от цялата околност, а жителите на района са щастливи да започнат своя празник от там - в местността "Ментеше", където се прави водосвет и всеки може да влезе в Параклис "Св. Св. Константин и Елена" и да си вземе от лечебната вода.

В 16 ч. днес се открива детската картинна изложба с лауреати от конкурса „Децата на Владиславово рисуват“ в читалището. Празничното шествие по бул.“Света Елена“ до читалището ще започне в 18 ч. Час по-късно, в 19 ч., започва празничният концерт в читалище „П.Р. Славейков 1928“.

Празненствата продължават още 2 дни. В понеделник от 18 ч. в читалището ще се проведе конкурс за красота „Мис и мистър Владиславово“. Пак там, но сутринта в 10 ч. стартира детски спортен празник. Лекоатлетическият турнир е от 16 ч. на стадиона във Владиславово.

На следващия ден, във вторник от 18 ч. в читалище „П.Р. Славейков 1928“ ще има празничен концерт, посветен на 24 май – Ден на славянската писменост и култура. В 9 ч. на стадиона е футболния турнир.

Всеки варненец с отношение към най-младия квартал на града е добре дошъл!

 

Още по темата: Богата програма за празника на Владиславово

Коментари

Новини Варна