IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
12:07 | 12 юли 2017
Обновен: 18:53 | 24 април 2024

Преместват учениците от ОУ „Антон Страшимиров“ и ПГИ „Д-р Иван Богоров“ заради ремонт

Мащабното обновяване на сградата ще е с европейски средства

По материала работи: Пламен Янков
Преместват учениците от ОУ „Антон Страшимиров“ и ПГИ „Д-р Иван Богоров“ заради ремонт

Учениците от ОУ „Антон Страшимиров“ и ПГИ „Д-р Иван Богоров“ ще бъдат преместени заради стартирането на мащабен ремонт на сградата, която двете училища използват заедно. Съветниците от постоянната комисия „Наука и образование“ към варненския общински съвет одобриха предложението на експертите от ресорната общинска дирекция, децата от ОУ „Антон Страшимиров“ да провеждат занятията си в ОУ „Н.Й.Вапцаров“ и СУ „Н.Бозвели“, а от ПГИ „Д-р Иван Богоров“ – в Български морски квалификационен център – Варна. Окончателното решение ще бъде взето на предстоящата редовна сесия на местния парламент. Ремонти дейности предстои да бъдат извършени и в „Н.Й.Вапцаров“, но те ще бъдат отложени за лятото на следващата година, за да може сградата да се ползва сега от децата от ОУ „Антон Страшимиров“. „Извиняваме се на родителите и учениците за създадените неудобства вследствие временното преместване, но проектът си струва тъй като е свързан с усъвършенстване на образователната инфраструктура. Двете училища, които сме избрали за малките ученици са близки до ОУ „Антон Страшимиров“ и няма да има проблем с придвижването. Тъй като учениците от ПГИ „Д-р Иван Богоров“ са по-големи и могат да пътуват там близостта на приемащата институцията не беше основният критерий, а се стремихме да обезпечим комфортно протичане на учебните занятия, затова се спряхме на Български морски квалификационен център – Варна. В момента текат преговори с ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ учениците да могат да ползват тяхната спортна база. Ако това не се уреди, ще осигурим ползването на спортните обекти в морската градина, които са под юрисдикцията на общинското предприятие „Спорт“, поясни директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова.


Поради това, че към момента текат процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на предвидените строително-монтажни дейности, не могат да се фиксират конкретни срокове за преместването, но организацията е съгласувана с директорите на приемащите институции и с РУО-Варна. Предварителните очаквания са ремонтът да приключи до пролетта на следващата година. Съветниците от ПК „Наука и образование“ задължиха също директорите на училищата в едноседмичен срок от преместването да уредят договорно взаимоотношенията си по ползването на сградите. 


Ремонтът ще се финансира по проект „Подобряване и модернизиране на образователната инфраструктура на ПГГСД „Николай Хайтов“ и ПГИ „Д-р Иван Богоров“ – Варна“ към Оперативна програма „Региони в растеж“. Общата стойност на инвестицията е 2 799 982,08 лв. Предстои да се извършат реконструкция и строително монтажни-работи в двете гимназии, свързани с въвеждане на мерки за енергийна ефективност, ремонт на дворните пространства, създаване на достъпна архитектурна среда. Преместването на учениците се налага с цел обезпечаване на сигурността и гарантиране на непрекъснат учебен процес, а при необходимост ще бъде въведен двусменен режим.  


Ремонтните дейности в ПГГСД „Николай Хайтов“ ще бъдат отложени за  следващото лято, тъй като там е много сложна системата с преместването на учениците, поради спецификата на практическите занятия, свързани с големи машини и производствен блок. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна