Модернизацията на Карантината започва другата есен
Новото рибарско пристанище трябва да бъде завършено за срок от 26 месеца
Публикувана: 27 Sep 2017 | 16:14
Местните депутати дадоха зелена светлина на община Варна за мащабния проект за „Карантината“. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Следващата есен започва изграждането на ново рибарско пристанище в местност Карантината. Местните депутати дадоха зелена светлина на община Варна за мащабния проект на сесия на ОбС. След едночасов дебат съветниците гласуваха новият порт да стане факт, като прогнозите са проектът да бъде изпълнен в срок от 26 месеца.

 

Проектът за модернизация и реконструкция на рибарско пристанище „Карантината“ включва пристрояване и надстрояване на съществуващото хидротехническо съоръжение и изграждане на нови пристанищни съоръжения за защита на пристанищната акватория от ветрово и вълново въздействие, за приставане и обслужване на риболовните кораби и за разтоварване и първа продажба на уловите от прясна риба.

 

Главният архитект на Варна арх. Виктор Бузев  представи  в детайли пред общинските съветници проекта.

 

Предвидени са 116 места за лодки, ще бъде изградена вълнобойна стена и мостик и ще бъде осигурена алея за разходка със свободен достъп, както и панорамна кула за наблюдение с височина 12 м.

 

Част от инвентара на пристанището включва и ледогенератор и кантари, които ще бъдат разположени в помещение за посрещане и регистриране на улова, ще бъдат изградени и 3 съоръжения за спускане на лодки във водата.

 

Риба ще може да се купува направо от рибарите, без посредничеството на матрапази.

 

В комплекса ще се построи и административна сграда, където ще се помещават представителства на агенциите по рибарство и аквакултури и други контролиращи органи.

 

Зам.-кметът Христо Иванов разсея съмненията, че портът би могъл да смени предназначението си и и да се превърне в яхтено пристанище. Той поясни, че ще бъдат обособени места за рибарите и даде уверение, че те ще бъдат освободени от такси за ползване на порта, както и от такса стоянка за лодките им, а ще покриват само режийните си разходи.

 

Цялостният проект е оценен на стойност 16 млн. лв. Община Варна ще кандидатства за европейско финансиране по програма „Морско дело и рибарство 2014 – 2020“ за половината от средствата. От общинския бюджет ще бъде осигурена останалата част около 8,6 млн. лв.

 

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА

Коментари ( 0 )