IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
16:44 | 31 октомври 2017
Обновен: 00:02 | 2 май 2024

Пипи Дългото чорапче „гостува“ на ДГ „Българче“

Детското заведение събра родители и гости за интересна викторина

По материала работи: Пламен Янков
Пипи Дългото чорапче „гостува“ на ДГ „Българче“

Любимата на милиони хора по целия свят, на малки и големи - чудатата и смела Пипи Дългото чорапче,  „гостува“ в детска градина “Българче“. Малчуганите от детското заведение участваха в интересна викторина и показаха, че отлично познават житието и щурите подвизи на една от най-ярките героини в световната литература - Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче.

 

Инициативата „Чети ми, слушам те“ се проведе дни преди честването на 110-годишнината от рождението на любимата детска авторка Астрид Линдгрен, в навечерието на Деня на народните будители. Тя се осъществи под егидата на РУО - Варна, като част от стратегията за насърчаване и повишаване на грамотността. 

 

Подобни събития, които помагат да научим децата да обичат книгата и да са любопитни за света и важните неща от живота, трябва да се случват по-често. Това каза директорката на ДГ „Българче“ Магдалена Вълкова.

 

По време на състезанието децата, разделени на два отбора, се съревноваваха с истински хъс кой първи да даде правилния отговор. Книжката явно бе станала любима на всички, защото състезателите даваха точни отговори, а в залата ехтяха възторжените детски възгласи след всяка спечелена точка.

 

Малчуганите със своята неподправена детска мъдрост анализираха поведението и причудливите истории на Пипи и замечтано се пренесоха в нейния пъстър свят.

 

ДЕЦАТА ПОКАЗАХА и добри умения при използването на компютър.

 

Освен добрите си литературни познания те демонстрираха и завидни умения по геометрия. Всеки един компонент от състезанието бе поднесен под формата на дидактична игра - така например, за да стигнат до финала на една от задачите, трябваше да разпознаят геометричните фигури, зад които се криеше и всеки следващ въпрос.

 

Четири-петгодишните състезатели боравеха учудващо добре и с компютърните технологии. За част от игрите те използваха  модерен софтуер.

 

Децата точно като любимката си Пипилота подхождаха с огромна доза добронамерено любопитство и очакваха с нетърпение всяка следваща надпревара. Дори когато отговорът им не бе съвсем точен, с типичното дръзновение на луничавото палаво момиченце отстояваха своята правота.

 

С ИСТИНСКИ ХЪС СЕ ВПУСНАХА В СЪРЕВНОВАНИЕТО и се надпреварваха кой ще даде верния отговор.

 

 

Така се породи спор къде е разположен даден предмет –дали вляво или вдясно. Децата доказаха, че собствената гледна точка и позиция имат огромно значение. Половината от тях, вперили поглед в предмета, твърдяха, че той се намира вдясно, но тези на работната дъска с гръб към него - точно обратното.

 

Астрид Линдгрен е родена в град Вимербю на 14 ноември 1907 г. в стара червена къща, заобиколена от ябълкови дръвчета, а израства в Смоланд, Швеция. Тя е второто дете в семейството. Много от книгите й са вдъхновени от детството, прекарано в малко стопанство край Вимербю, или от семейството й.

 

ТОЧНО В ДУХА НА ПИПИ ДЕЦАТА ИМАХА ВЪЗМОЖНОСТ да проявят характер и да спорят за верния отговор

 

 

„Пипи Дългото чорапче“ е първата публикувана книга на Астрид Линдгрен, която й носи голяма популярност. Линдгрен създава историята през 1941 г. Тогава тя гледа болната си 7-годишна дъщеря Карин, която я моли да й  разкаже историята за Пипи Дългото чорапче (персонаж, който самата тя току-що си е измислила).

 

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна