IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Община Варна
13:50 | 29 ноември 2017
Обновен: 11:04 | 28 март 2024

Свикват Общо събрание на варненския Big Brother

Общината чака година и половина отговор от австрийските си съдружници в дружеството за видеонаблюдение

По материала работи: Борис Проданов
Свикват Общо събрание на варненския Big Brother

Съветниците от временната „Правна комисия“ дадоха съгласието си представителят на община Варна да отправи покана към "Ефкон АГ“ (Австрия) за свикване в най-кратък срок на Общо събрание на дружеството „Варна Ефкон“ ООД. Ако австрийската компания не го направи, ще бъдат предприети мерки за защитата на интересите на местната власт във варненския „Big Brother”. Дружеството беше създадено преди 10 г. за изграждане и поддържка на системата за видеонаблюдение в морската столица.

 

Местната власт чака отговор от "Ефкон АГ“ по направеното преди година и половина предложение за изкупуване на дяловете на австрийците от страна на общинската администрация. От документите, предоставени за заседанието на комисията става ясно, че това са 26 (двадесет и шест) дружествени дяла (с номинална стойност 100 лв. на всеки един от тях), представляващи 52 (петдесет и два) процента от капитала на „Варна Ефкон“ ООД на номинална стойност. За този период не е имало и Общо събрание на съдружниците в смесеното дружество.

 

Ако общината придобие тези 52% ще има 100% от капитала на „Варна Ефкон“ ООД.

 

Председателят на ОбС – Варна, Тодор Балабанов посочи пред съветниците от комисията необходимостта общината да предприеме съответните стъпки, с които да защити интересите си в „Варна Ефкон“ ООД.

 

Първата от тях е покана по надлежен ред до съдружниците за свикване на Общото събрание. При необходимост и директното му свикване, предвид факта, че местната власт притежава над 1/3 от дяловете.

 

Съветниците единодушно дадоха своята подкрепа.

 

На комисията се разбра още, че изградената през 2007 г. система е морално остаряла и немалка част от нея не работи. Придобиването на 100% от „Варна Ефкон“ ООД обаче развързва ръцете на местната власт за търсене на инвестиции в системата за видеонаблюдение от фирми или от Министерството на вътрешните работи, предвид факта, че варненския „Big Brother” е замислен с опция и за лицево разпознаване. От него може да се използва част от мрежата и камерите, а за стартиране на изцяло работеща мрежа са необходими нови инвестиции.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Австрийците си искат парите за уличния “Биг брадър”

Коментари

Новини Варна