IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
12:40 | 23 декември 2017
Обновен: 20:38 | 22 април 2024

Забавачките в Девня стават безплатни

За всяко бебе – 500 лева

По материала работи: manager
Забавачките в Девня стават безплатни

От следващата година родителите в Девня няма да плащат такси за детски ясли, градини и млечни кухни. Предложението на кмета Свилен Шитов бе гласувано с пълно мнозинство на последното за годината заседание на Общинския съвет. Сесията бе открита с коледарски спектакъл и сурвакарски наричания от малчугани от детска градина "Здравец" в кв. "Повеляново".

 

"През 2017-а преизпълнихме план-сметката на бюджета, а преходният остатък е в размер на 269 000 лева. Същевременно общият приход от детски ясли и градини е от порядъка на 40 000 лева, така че можем да си позволим да поемем този разход, за да облекчим младите семейства", обоснова се Свилен Шитов.

 

По негово предложение от местния бюджет оттук нататък ще бъдат отпускани по 500 лева за всяко новородено дете. Изискванията са родителите да са навършили пълнолетие и да живеят на територията на общината.

 

Общо 3000 лева еднократна финансова помощ гласува местният парламент за семейството на тризначките Йоана, Елица и Рая, които се родиха на 15 януари м.г. "Трябва да подпомогнем това прекрасно семейство с единствените тризнаци, които са се раждали на територията на общината. Жестът е много важен в точния момент", коментира кметът Шитов, който връчи чек на бащата на трите момиченца, а на тях раздаде торбички с лакомства.

 

С чекове за по хиляда лева се сдобиха и двама изявени спортисти от Девня – ММА бойците Фердун Османов и Димитър Костов, които прославиха България и родния си град пред света. Общо 7000 лева бяха отпуснати и на три църковни настоятелства на територията на общината. Средствата са за ремонт и стенописи на православните храмове в селата Кипра и Падина, както и за декорация на ритуалния дом в кв. "Повеляново".

 

kmeta.bg

Коментари

Новини Варна