IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
16:01 | 8 януари 2018
Обновен: 01:09 | 29 март 2024

Само във Варна обучават очни хирурзи на ултрамодерни симулатори

„Тренажорите“ позволяват придобиване на базови умения за диагностика и лечение плюс разрешаване на сложни оперативни случаи

По материала работи: Пламен Янков
Уникалната техника представлява интерес и за хирурзи с опит и позволява разрешаване на много по-сложни случаи, бе котегорична проф. д-р Христина Групчева.

Специализантите по очна хирургия в Медицинския университет във Варна имат уникалната възможност да се обучават в продължение на 3 дни на ултрамодерни симулатори, съобщи пред журналисти проф.д-р Христина Групчева, офталмолог и зам.ректор на висшето училище. Подобна техника идва за първи път в България. Симулаторите позволяват диагностика и лечение на най-масовите очни заболявания, сред които и катаракта(перде на окото). Благодарение на тях, специализантите могат да придобият базови умения и да тренират различни видове типови операции. Техниката представлява интерес и за хирурзи с опит и позволява разрешаване на много по-сложни случаи. Лично извърших на симулатора трудна операция и за мен това бе много положително, призна проф. Групчева. На практика апаратът усъвършенства уменията за вземане на хирургично решение и мануална сръчност чрез широк спектър от хирургически задачи. Основните му предимства са по-малко усложнения при реална вътреочна хирургия, реалистичен опит, неограничена самостоятелна практика, оценка на компетентността. Обучаващите се могат да се фокусират върху слабостите си и систематично да подобряват своите умения.

 

Симулаторът усъвършенства уменията за вземане на хирургично решение и мануална сръчност чрез широк спектър от хирургически задачи.

 

 

Симулаторите се използват отдавна в авиацията, корабоводенето, управлението на автомобили и други. В медицината тяхната популярност нарасна през последното десетилетие. Това безспорно е бъдещето и колкото по-бързо се адаптираме към него, толкова по-ефективно и безопасно ще бъде обучението в медицината и в частност в офталмологията, обобщи проф. Групчева.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна