IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
15:46 | 22 януари 2018
Обновен: 12:24 | 17 април 2024

Ремонтират 7 училища и 3 детски градини във Варна за над 16 млн. лв.

Проектите трябва да се финализират до 19 юни 2019 г.

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

7 училища и 3 детски градини във Варна ще бъдат ремонтирани до 19 юни 2019 г. на стойност 16 309 436,85 лв. Средствата са безвъзмездна финансова помощ  по ОП „Региони в растеж“. Пет от проектите вече са в ход – това са Първо основно училище, и СУ „Найден Геров“, СУ „Димчо Дебелянов“, СУ „Пейо Яворов“ и ОУ „Константин Арабаджиев“, където се ремонтира сградата на филиала, която е почти 100-годишна. Още пет обекта предстои тепърва да бъдат реновирани – това са ОУ „Стефан Караджа“, ДГ „Светулка“, ДГ „Първи юни“, филиала на ДГ „Ян Бибиян“ и ОУ „Н.Й.Вапцаров“. Те са на фаза проектиране, обявени са обществени поръчки, разясни директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ в община Варна – Лилия Христова.

 

„Поради големия брой обекти и мащабността на извършваните дейности сме организирали преместването на учениците в други образователни институции, за да се гарантира осъществяването на непрекъснат учебен процес. Подходяща организация ще бъде създадена и за другите пет образователни институции, където ремонтните дейности предстои да започнат, увери Лилия Христова

 

Целта на мащабната инициатива е да допринесе за увеличаване дела на обновената и модернизирана общинска образователна инфраструктура, което ще осигури по-добри и съвременни условия за обучение и грижи за подрастващите. 

 

По проектите са предвидени реконструкция на сградния фонд, подобряване на енергийната ефективност, модернизация на дворните пространства и осигуряване на достъпна среда за хора със специални потребности.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна