Преобразуват чрез разделяне дружеството Спортен комплекс „Спартак“ АД
Така футболният клуб „Спартак 1918“ получава стадион и възможност за развитие
Публикувана: 23 Jan 2018 | 9:59

На съвместно заседание на постоянната комисия „Собственост и стопанство“ и ВрК „Правна“ се взе решение за даване на съгласие за започване на процедура преобразуване на дружеството Спортен комплекс „Спартак“ АД чрез разделяне.

 

Председателят на ОбС – Варна, Тодор Балабанов коментира пред съветниците, че инициативата е на футболен клуб „Спартак 1918“. Планът за разделяне на дружеството Спортен комплекс „Спартак“ е входиран чрез писмо на изп.-директор Боян Колев.

 

Преобразуването цели образуването на 2 отделни търговски дружества. В едното (Спортен комплекс „Спартак“ АД) да останат част от имотите – 3 незастроени терена, а другото (“Стадион Спартак“ АД) да включва: стадион „Спартак“, игрищата, тенис кортовете и паркинга. Впоследствие след замяна на акции общината трябва да стане едноличен собственик на второто дружество. Което практически значи, че си връща стадион „Спартак“. Предвижда се това да стане най-късно до май. 

 

„Надяваме се така да окажем положително влияние на спортната дейност на ФК „Спартак 1918“, който да върне славата на клуба“, подчерта Тодор Балабанов.

 

Община Варна ще запази по 34% участие в двете дружества, които после да използва за придобиване на пълен контрол на второто дружество след преобразуването. Така общината не е ощетена, а план за преобразуването ще се приеме на по-късен етап на Общо събрание на акционерите.

 

Съветниците единодушно дадоха принципно съгласие за начало на процедурата. На следващо заседание ще се обсъдят параметрите на разделянето. На него ще бъдат поканени членове на Съвета на директорите на Спортен комплекс „Спартак“ АД.

 

Комисиите решиха и предоставянето безвъзмездно на спортната база на стадион „Локомотив“ на ФК „Спартак 1918“ за срок от 10 г.

 

Взетите решения предстои да бъдат разгледани на извънредна сесия в четвъртък.

 

Съвместното заседание протече при голям интерес от страна на феновете на „Спартак 1918“.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Стадион „Спартак“ отново ще стане собственост на Община Варна

Коментари ( 0 )