Варна отбеляза Деня на дипломатическия работник
С тържества беше почетена паметта на Граф Игнатиев и на Александър Рачински
Публикувана: 7 Feb 2018 | 15:00

Венци и цветя бяха положени пред паметника на Граф Игнатиев в градинката до ДТ „Стоян Бъчваров“  и на паметната плоча на Александър Рачински по повод Деня на дипломатическия работник на Руската федерация. Организатор на тържествата отново беше Генералното консулство на Русия във Варна. На събитията присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България - Н. Пр. Анатолий Макаров, кметът на Варна Иван Портних, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, зам.-областният управител Илиян Карагьозов, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, кметът на Добрич Йордан Йорданов , районни кметове, представители на университети, граждански организации и др.

„В навечерието на Деня на дипломатическия работник на Русия по традиция се събираме на паметника на граф Н. П. Игнатиев – изтъкнат руски дипломат и голям българолюбец. Трудно е да се намери по-отдаден привърженик на освобождението на България и на създаването на независима българска държава от граф Игнатиев. По най-чуден начин биографията му е вплетена в историята на нашите страни. Миналата година се навършиха 185 г. от рождението му, тази година отбелязваме 140 г. от завършването на Руско-турската  война и 110 г. от смъртта на един от радетелите на българската държавност“, заяви в словото си Н. Пр. Анатолий Макаров. 

„Радвам се да отбележа, че напоследък отношенията между нашите страни се развиват по-динамично отколкото преди, а потенциалът на сътрудничеството ни, според общото мнение, далеч не е изчерпан. Интересно е, че опитът на дипломацията от времената на граф Игнатиев намира отражение и в XXI век. Геополитическите пречупвания на онази епоха се оказват отново актуални. Както никога преди се поставя остро въпросът за духовния имунитет на славянския свят и като цяло  на Европа. Още по-очевидни стават уроци от дипломацията на Игнатиев. Само с помощта на духовно-исторически съединения православните народи ще успеят да отстоят правото си на настоятелно развитие, което не е диктувано от никого. Убеден съм, че връзката между нашите народи се е установила неслучайно, а благодарение на общите ни черти - твърдост, мъжество, всеотдайност и любов към родното отечество“, каза още посланикът на Руската федерация.

По-късно пред паметната плоча на Александър Рачински слово произнесе и генералният консул Сергей Лукьянчук.

 

Името на граф Николай Игнатиев е свързано с историята на морската столица и България най-вече с борбата за освобождение на страната ни от турско робство. Обявеният за Рицар на Балканите лично е подписал свободата на България в Сан Стефано.

Александър Рачински като консул във Варна е въвел свещенослужение на старобългарски език още през далечната 1860 г.

Снимки Пламен Гутинов

Коментари ( 0 )