IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Община Варна
11:43 | 14 февруари 2018
Обновен: 18:44 | 15 март 2024

Варна ще се побратими с Охрид, Хайфа и Трабзон

Постоянната комисия „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ одобри предложенията за партньорство

По материала работи: Борис Проданов
Варна ще се побратими с Охрид, Хайфа и Трабзон

Варна иска да развие по-активни контакти с Охрид – важен туристически, икономически и културен център в Република Македония. Добър пример за партньорство са ежегодните семинари на Фондация „Българска памет“ в морската столица, подкрепяни от общината, в които активно се включват деца и младежи от западната ни съседка.

 

Общинските съветници от постоянната комисия „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ дадоха „зелена светлина“ да се започне работа по установяване на двустранни отношения и подписване на меморандум за сътрудничество, в който да бъдат дефинирани конкретни теми за партньорство.

 

Варна и израелският град Хайфа ще задълбочат отношенията си в области от взаимен интерес. Това предвижда Меморандумът за сътрудничество и разбирателство, който двата града предстои да подпишат. Връзките между различни институции от Варна и Хайфа имат над 25-годишна история. През това време са реализирани многобройни инициативи в сферата на здравеопазването, образованието, иновациите, сигурността и др., казва проф. д-р Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България, който е инициаторът за задълбочаване на контактите. Двата града ще насърчават сътрудничеството в областта на високите технологии, биотехнологиите, медицината и здравеопазването, туризма, спорта, културата и др.

 

Комисията одобри текста на документа и даде зелена светлина за подписването му, чиято цел е да служи като основа за надграждане и развитие на партньорството.

 

Беше обсъдено и евентуално бъдещо побратимяване на варненския район „Одесос“ с община на град Трабзон. Турската страна е получила покана от Брюксел да кандидатства по европрограма за субсидиране на побратимяването на градове между Турция и държави от Европейския съюз. От Трабзон са избрали „Одесос“ да е един от тези райони. Ако проектът получи одобрение от управляващия орган, ще бъде подписан и договор за побратимяване.

 

Още по темата: Варна събра представители на побратимените си градове

Коментари

Новини Варна