Повишават правната култура на ученици от Варна
Срещите се провеждат в сградата на Окръжния съд, а с доброволците работят съдиите Яна Панева, Асен Попов и Светослава Колева
Публикувана: 1 Mar 2018 | 12:00

За първа година дирекция „Превенции“ към Община Варна, съвместно с Варненския окръжен съд, организира обучения за доброволци от Градския превантивен клуб, с цел повишаване правната култура на учениците, ангажирани с обученията по връстников подход. Срещите се провеждат в сградата на Окръжния съд, а с доброволците работят съдиите Яна Панева, Асен Попов и Светослава Колева.

 

Темите, по които магистратите обучават доброволците, са „Трафикът на хора и законът“, „Киберпрестъпност“, „Психоактивните вещества и законът“. Чрез интерактивни методи и разкази по действителни случаи, учениците се запознават със законовата рамка на различните по вид престъпления и с най-често срещаните случаи на противоправни деяния, извършвани от малолетни и непълнолетни. По време на обученията лекторите акцентират върху наказанията и тяхната тежест, предвидени в Наказателния кодекс, по отношение на трафика на хора; притежание, разпространение и употреба на психоактивни вещества; киберпрестъпления. Предстои доброволците да представят на своите връстници по подходящ и достъпен начин как да предпазят себе си и околните от рисковете, свързани с подобни престъпления.

 

Черно море

Още от: Община Варна

Коментари ( 0 )