IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Община Варна
11:14 | 3 април 2018
Обновен: 18:21 | 17 април 2024

Открити уроци изнесоха магистрати пред ученици от СУ „Димчо Дебелянов“

През тази година Административният съд във Варна разшири работата си по образователната програма, като включи нови теми и учебните заведения

По материала работи: Пламен Янков
Открити уроци изнесоха магистрати пред ученици от СУ „Димчо Дебелянов“

През тази учебна година Административен съд – Варна разшири работата си по образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, като включи нови теми в списъка с лекции, които съдиите изнасят пред ученици. Съдът разшири и учебните заведения, с които работи по програмата, като включи освен единадесетокласниците от Варненска търговска гимназия и ученици от СУ „Димчо Дебелянов“. 


Съдия Марияна Ширванян и съдия Янка Ганчева изнесоха открити уроци пред ученици от единадесети и дванадесети клас от СУ „Д. Дебелянов“. 


Срещата на съдия Ширванян с младите хора бе съвместно с инспектор Георги Георгиев - главен юрисконсулт в ОДМВР – Варна. Акцент в нея бе Законът за движение по пътищата, с оглед намаляване нарушенията и жертвите по пътя, като този акцент бе избран в контекста на цялостната държавна политика в областта на превенцията на нарушенията на ЗДП и превенцията на смъртните случаи сред младите хора. Какви са последните изменения в Закона за движението по пътищата, които са свързани с повишаване  изискванията към младите водачи на МПС? Какви са последиците от шофиране без книжка за водача и собственика на МПС и за шофиране в нетрезво състояние, и под въздействие на наркотични вещества? Това бяха част от многобройните въпроси, които поставиха младите хора и на които получиха компетентен отговор. Съдия Ширванян даде примери от практиката си като магистрат в Административен съд – Варна, за отнето свидетелството за правоуправление, при отнемане на всички контролни точки. 


Открит урок с мултимедийна презентация изнесе пред единадесетокласници от същото училище съдия Янка Ганчева. Темата на лекцията бе за Конституцията на Република България. Магистратът разясни на учениците, защо Конституцията е основният закон на страната ни и им представи основните начала в Конституцията на РБългария, както и структурата на съдебната власт. Какви са основните права и задължения на гражданите, бяха основните въпроси, които вълнуваха младите хора.  


През месец април предстоят още срещи в рамките на образователната програма на магистратите от съда с ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ и ВТГ „Георги С. Раковски“.  

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна