IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
13:22 | 3 април 2018
Обновен: 03:16 | 25 април 2024

Правят в Морската градина музей на Антон Новак

Общината стяга и кът за отдих в парка

По материала работи: Борис Проданов
Правят в Морската градина музей на Антон Новак

С почти пълно мнозинство Общинският съвет във Варна даде съгласие общината да придобие безвъзмездно от държавата управлението върху къщата на Антон Новак – създателя на Морската градина. Решението е в изпълнение на част от програмата на местната администрация за съхраняване на културно-историческото наследство на града.

 

Идеята е къщата, намираща се в историческото ядро на Морската градина, да бъде превърната в музей на Антон Новак. Предвижда се средствата, необходими за нейната реконструкция и реставрация, да бъдат осигурени по различни оперативни програми.

 

Сградата е строена в началото на миналия век специално за чешкия паркостроител. Освен за създаването на Морската градина Новак има заслуги и за цялостния озеленителен план на Варна, курорта "Св. Св. Константин и Елена" и двореца "Евксиноград".

 

Общината желае да придобие за управление още един недвижим имот в Морската градина, чийто собственик е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Става дума за някогашната младежка площадка (бивша дискотека „Спайдър“).

 

Имотът е близо 1,6 дка и включва три едноетажни постройки с обща застроена площ 82 кв. м. Намеренията на местната администрация са той да бъде превърнат в кът за отдих, социални контакти и забавления. Дискотеки и ресторанти там няма да има, бе изрично заявено в рамките на заседанието. Общинският съвет възложи на кмета да проведе необходимите процедури за безвъзмездно придобиване в управление на двата имота в полза на община Варна.

 

Още по темата: Общината ще ликвидира свлачището на Трифон Зарезан

Коментари

Новини Варна