IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Община Варна
12:42 | 23 април 2018
Обновен: 10:18 | 2 май 2024

Данък ще има и за ловните кучета във Варна

Приети бяха и промените в Наредбата за организацията и дейността на клубовете за пенсионери

По материала работи: Борис Проданов
Данък ще има и за ловните кучета във Варна

Стопаните от Варна на ловни кучета също ще плащат годишен данък. Такса няма да има само за собствениците на кучета, които охраняват или придружават стада от селскостопански животни, отгледани в животновъдни обекти с регистрация.

 

Тези промени в наредба на общината за местни цени на услуги и такси бяха гласувани на временната комисия „Правна“ към ОбС – Варна. Промените са поради поправките в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Последната дума ще има Общинският съвет.

 

Така за куче годишно ще се плаща 24 лв. Собствениците им извън Варна – Каменар, Тополи, Константиново, Звездица и Казашко ще ползват 50% отстъпка – т.е. 12 лв.

 

Стопани на служебни кучета в бюджетни организации, инвалиди, са освободени от налог. Кучета, които се използват за опитни цели и от БЧК, също минават без такси.

 

Приети бяха и промените в Наредбата за организацията и дейността на клубовете за пенсионери. Откриването на територията някой от районите във Варна – „Приморски“, „Младост“, „Одесос“, „Вл. Варненчик“ и „Аспарухово“ ще става при инициатива на поне 50 възрастни хора. За 5-те села вече минималният изискуем брой пенсионери е 30.

 

Поддръжката (отопление, осветление, вода, обзавеждане, ремонти и оборудване) ще става спрямо възможностите на общината. Откриването на нов клуб задължително е свързано с посочване на адрес, на който хората от третата възраст ще се събират.

 

До този момент от 1999 г. на територията на варненската община работят 23 пенсионерски клуба.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна