IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
13:44 | 30 май 2018
Обновен: 08:36 | 1 февруари 2024

Варна учреди европейска литературна награда на името на Димитър Димов

Кметът Иван Портних откри фестивала Варна Лит

По материала работи: Борис Проданов
Варна учреди европейска литературна награда на името на Димитър Димов

Европейска литературна награда на името на големия български писател Димитър Димов бе учредена във Варна в навечерието на 110-та годишнина от рождението му. Тя ще бъде под патронажа на кмета на Варна Иван Портних, а инициативата е дело на сдружение международен литературен фестивал „Варна Лит“. Сред гостите на откриването на второто издание на фестивала бяха още председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, писатели, художници, журналисти, музиканти.

 

"Целта на европейска награда "Димитър Димов" е да отличава романи с висока художествена стойност, които отразяват съвременната и историческата ни действителност чрез плътност и логика на характерите, психологическа убеденост на сюжета, композиция и хармоничност на цялостната художествена постройка", поясни Теодора Димова – дъщеря на писателя.

 

Тя допълни, че "творчеството на Димитър Димов носи духа на големия европейски роман, затова и наградата е европейска, а тя се учредява във Варна, защото част от действието на "Тютюн" се развива във Варна в един преломен момент. В "Роман без име" действието също се развива във Варна - това е обяснение в любов към баща ми, към Варна и към морето", каза още Теодора Димова.

 

Конкурсът ще има само една категория – роман, а наградата ще бъде 10 000 лв. Тя ще бъде връчена на български или чуждестранен автор, издаден в периода 01.01.2018 – 31.12.2018 г.

 

Повече информация за конкурса тук: http://www.varnalit.com

 

„Нека си представим "Варна Лит" като тримачтов кораб. Едната мачта е посещението на автора в училищата. Втората мачта са срещите на автори с варненската общественост, където вече пораснали ученици, деца, ще имат възможност да се срещат с писатели, художници, артисти, режисьори и да поговорят за историите, които ги вълнуват. Третата мачта – най-важната, е да провокираме въображението и мечтите и смелостта на тези, при които влизаме в клас, на учениците. Искам да направим всички заедно така, че да са окрилени, да се научат да мечтаят. Затова сме предвидили работилници и всякакви други инициативи окуражаващи творчеството", заяви при откриването писателят Захари Карабашлиев.

 

"Благодаря на всички, които подкрепят каузата "Варна Лит" - на Захари Карабашлиев, който е двигател на фестивала, на Теодора Димова, на Искра, на Ник, на варненските автори, на всички, за които "Варна Лит" е споделено преживяване. Радвам се, че в навечерието на Деня на детето – 1 юни, фестивалът отново ще даде силна подкрепа на грамотността, на словото, на духовността, и вярвам, че ще се наложи като  традиция в културния календар на града ни", каза кметът Иван Портних.

 

Още по темата: Програмата за варненските деца на 1 юни

Коментари

Новини Варна