IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
13:02 | 4 август 2018
Обновен: 21:02 | 27 януари 2024

Варна засилва контактите си със САЩ

Кметът Иван Портних се срещна с посланика Н. Пр. Ерик Рубин

По материала работи: Борис Проданов
Варна засилва контактите си със САЩ

Кметът на Варна Иван Портних се срещна с посланика на САЩ у нас – Н. Пр. Ерик Рубин. По време на разговорите кметът запозна своя гост с инвестициите в образователната инфраструктура в града, включително с инициативата за изграждането на нов образователен център, част от който ще бъде новата сграда на Математическата гимназия. Засегната бе темата за ползотворния културен обмен със САЩ, като последен пример за това бе успешното участие на представители на страната в Международния балетен конкурс във Варна. Обсъдени бяха възможностите за развиване на още по-активни двустранни контакти в сферите на образованието, културата, IT сектора. 


Н. Пр. Ерик Рубин изрази възхищението си от възпитаниците на езиковите гимназии във Варна и приветства усилията на Община Варна за инвестиции в сектора на образованието. Кметът Иван Портних, от своя страна, подчерта, че младите хора са капитал за Варна, затова общината има готовност да организира бизнес форум, включително в сферата на IT технологиите, където търсенето на млади хора е много голямо. 


Посланик Ерик Рубин изрази задоволство от доброто сътрудничество с Община Варна, като подчерта значимостта на съвместните проекти с ВМС, както и добрите контакти с Медицинския университет и Военноморското училище. Той допълни, че американските круизни кораби биха били добра възможност за засилване на туристопотока към Варна по море. По време на срещата бяха обсъдени и теми, свързани с  разширяване на контактите между Община Варна и  Българо-американската търговска камара.


Н. Пр. Ерик Рубин  бе на посещение в Пункта за базиране на ВМС във Варна, където Военноморски сили получиха официално като дарение от САЩ - четири нови бързоходни моторни бойни лодки. 

 

Плавателните съдове могат да се ползват при терористичен акт, подпомагане при задържане, проверка или ескортиране на кораби. Освен това с лодките може да се извършват търсене и спасяване в морето, както и медицинска евакуация на пострадали. Веднага след това посланик Ерик Рубин посети две детски градини във Варна - „Ален мак“ в кв. „Чайка“ и Логопедичната детска градина, където се изграждат детски площадки на открито за малчугани със специални образователни потребности. Финансирането се осигурява от Програмата за хуманитарна помощ към отдел „Военно сътрудничество" в Посолството на САЩ.

 

Още по темата: Българските ВМС получиха от САЩ нови бързоходни моторни лодки

Коментари

Новини Варна