IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
12:56 | 7 август 2018
Обновен: 14:58 | 15 март 2024

СУ „Димчо Дебелянов остава средищно и за новата учебна година

Единственото в община Варна в списъка на МОН

По материала работи: Борис Проданов
Така трябва да изглежда СУ "Димчо Дебелянов" след ремонта.

СУ „Димчо Дебелянов ще остане в списъка на средищните училища и за новата 2018/2019 г., решиха съветницето от постоянната комисия „Наука и образование“ към ОбС – Варна.

 

„Димчо Дебелянов“ е средищно от 8 г. и е единственото такова в община Варна. Заради централното му местоположение в града и добрите транспортни връзки то е удобно за учениците от близките села. А един от критериите за включване в списъка на средищните училища е в школото да се обучават най-малко 10 пътуващи ученици в задължителна училищна възраст от други населени места, в които няма училище.

 

През новата учебна година „Димчо Дебелянов“ ще приеме 30 деца от 2 варненски села. От с. Звездица ще пътуват 24 ученици, а от с. Казашко – 6, като за тях ще бъде осигурен безплатен транспорт.

 

В училището в момента тече мащабен ремонт с европейски средства по ОП „Региони в растеж“. След приключване на строително-ремонтните работи ще бъдат осигурени условия за целодневна организация на учебния ден, включително и обедно хранене, каквито са изискванията за средищните училища.

 

Взетото решение на ПК „Наука и образование“ предстои да бъде гласувано и на сесия на Общинския съвет.

 

Списъкът на средищните детски градини и училища се актуализира ежегодно по мотивирано предложение на кмета на общината след решение на местния парламент. Предложението се внася в Министерство на образованието и науката.

 

Още по темата: Комисията по култура не одобри нито една номинация за почетен гражданин на Варна

Коментари

Новини Варна