IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Община Варна
15:40 | 16 октомври 2018
Обновен: 07:51 | 9 април 2024

Учебната година в музикалното училище във Варна започва утре

Едномесечното закъснение ще бъде наваксано, увери директорът

По материала работи: Пламен Янков
Учебната година в музикалното училище във Варна започва утре

След повече от едномесечно закъснение заради ремонт на сградата и няколко отлагания учебната година в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна най-после ще започне утре. Тържества обаче няма да има. „Би било срамно един месец по-късно да открием учебната година. Децата просто ще влязат в клас“, сподели директорът на училището Христо Дипчиков.


През последните месеци 120-годишната сграда на училището претърпя мащабен ремонт по европейски проект. Той е за близо 3,7 млн. лева, като над 2 млн. от тях са за строително-монтажни работи. „Има и доставки на различни видове оборудване към училището – музикални инструменти, видеонаблюдение, контрол на достъпа, озвучаване. Причината ремонтът да започне сравнително късно, през февруари, беше, че имаше проблем с осигуряване на авторски надзор. 10 от 12 проектанти от оригиналния екип се отказаха и трябваше да бъдат намерени заместници и да се сключи договор с всеки един от тях. Строителство не може да започне без осигурен авторски надзор. На практика в ¾ от сградата строителите имаха около два месеца и половина да завършат целия проект“, обясни арх. Иван Мечкунов, гл. експерт в Министерството на културата и ръководител на екипа към този проект. 


Обновяването на сградата включва дейности по енергийна ефективност, полагане на топлоизолации, подмяна на системата за отопление с изграждането на модерни газови котли, мерки по осигуряване на достъпна среда. „Имаше някои неточности. Неща, които бяха наложителни да се променят в проекта. Всички направени промени са съгласувани с компетентните органи. Ние като изпълнител гарантираме за дейностите, които сме извършили“, каза Валентин Панайотов, представител на фирмата-изпълнител. 


Директорът на учебното заведение гарантира, че едномесечното закъснение ще бъде наваксано. „Очаквахме, че учебната година ще закъснее със седмица-две. Никой не е очаквал, че ще бъде толкова голямо закъснението. Хората от екипа направиха всичко възможно ремонтът да приключи навреме. Работеше се до 2-3 часа след полунощ. В крайна сметка най-важното е, че учениците ни занапред ще учат в съвсем други условия. Сградата е преобразена. Този ремонт има огромно значение за общата еволюция на училището ни.  Има разбиране от огромна част от родителите. Естествено има проблем със закъснението, но учебната година ще я завършим в нужните срокове. Учителите ни са хора с опит и знаят как да се справят с подобно малко крайно предизвикателство“, заяви Христо Дипчиков, директор на Национално училище по изкуствата „Добри Христов“.


Той призна, че от Регионалното управление на образованието са разговаряли с него и са му предложили учениците временно да се преместят в друга сграда. „Нашето училище обаче излиза извън системата на общата организация. Представете си как бихме могли да изнесем всички тези пиана и рояли, които са десетки тонове, целия инструментариум и всичко останало. За това аз самия не пожелах едно такова преместване да се случи“, допълни Дипчиков.


Никола Димитров

 

Коментари

Новини Варна