IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
16:16 | 30 октомври 2018
Обновен: 13:36 | 13 март 2024

Ученици от шест държави събра есенният семинар на Фондация „Българска памет“ във Варна

Събитието премина под мотото „Предприемачество и високи технологии“

По материала работи: Пламен Янков
Ученици от шест държави събра есенният семинар на Фондация „Българска памет“ във Варна

Ученици от пет държави – Република Македония, Сърбия, Албания, Украйна, Молдова, както и от Североизточна и Югозападна България, събра есенният семинар на Фондация „Българска памет“, под мотото „Предприемачество и високи технологии“.  Домакин на събитието бе д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“,  и виртуалният водещ робот Наум. Сред гостите бяха кметът на Варна Иван Портних и Адриана Узунова – ученичка във Варненската търговска гимназия „Георги Раковски“, която бе младежки кмет на Варна, като част от инициативата „Мениджър за един ден“; Моника Панайотова - зам.-министър в Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018,  Огнян Златев - ръководител на представителството на ЕК в България, Богдан Мирчев – представител на Фондация „Ханс Зайдел“.

 

 

„За мен тези срещи винаги са много емоционални, затова съм искрено благодарен на г-н Врабевски, че съм имал възможност през годините да бъда част от тази прекрасна инициатива. Темата на семинара тази година е много интересна и със сигурност ще бъде много полезна за всички участници“, каза кметът Иван Портних. Той припомни, че във Варна учат над 40 000 студенти, което е голям капитал за града. Затова важна задача пред местната власт е подкрепа на иновативното предприемачество, стартъпи, привличането на компании от IT сектора. „Съвсем скоро градът ни бе домакин на второто издание на форума Innowave Summit, в който се включиха повече от 3000 участници от 23 държави, а събитието бе открито от еврокомисаря по дигитализацията Мария Габриел. Вярвам, че това е платформа, с която правим Варна видима на световната карта на умните градове.  Целта ни е да направим така, че младите хора да избират Варна не само като място, в което да получат своето образование, но където след това да успешно се реализират професионално“, каза кметът. Той даде думата и на своя заместник – Адриана Узунова, която сподели, че според нея инвестициите в младите хора са едни от най-важните задачи, върху които трябва да се работи.

 

 

„Много съм горд, че вече 11 години, за 23-ти път днес, ние правим тези форуми на реална европейска интеграция. Този формат е много успешен, защото дава възможност да се докоснете до това, което зловредната пропаганда не може да компенсира – стремежът на младежта към прогрес, развитие и реализация. Ние работим точно върху това.  Използваме езикът свещен на нашите деди за комуникация, за създаване на основни предпоставки за градене на икономически мостове и оттук насетне Ви показваме до къде сме стигнали ние. Даваме Ви собствения си пример, опит и модели, които вече сме изживели, опитали и са доказвали резултатността си. За нас е важно да разберете, че ни е грижа какво ще стане с Вас, смятаме Ви за много близки и поемаме ангажимент да Ви покажем как заедно можем да го направим по-добре. Най-често Вие чувате приказки от сорта на това ефективен или не е Европейският съюз, износен или не е моделът на интеграция, хубаво ли е или не е да се влиза в НАТО или ЕС. При нас нещата са поставени по друг начин – искаме ли да направим всичко възможно Вие да се развивате и да живеете добре, или не? Искаме и затова го правим непрекъснато“, обърна се към участниците в семинара д-р Милен Врабевски. Поздравления отправиха Моника Панайотова, Огнян Златев и Богдан Мирчев. Семинарът продължава до 2-ри ноември, включително, с различни панели, сред които „Дигитални умения и бъдещето на труда“, уъркшопи по роботика, демонстрация на хуманоидни роботи, стартъп-възможности в България и други.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна