IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
16:55 | 15 ноември 2018
Обновен: 22:54 | 1 март 2024

Варна се включи в Startup Europe Summit 2018

По материала работи: Слав Велев
Варна се включи в Startup Europe Summit 2018

Над 30 представители на дигитални и стартъп компании от Варна  и кметът на град Иван Портнихсе включиха в конференцията  Startup Europe Summit 2018, организирана от еврокомисар Мария Габриел в София. Сред гостите на събитието бяха министър-председателя Бойко Борисов, премиерите на Македония-Зоран Заев, на Сърбия-Ана Бърнабич, на Черна гора-Душко Маркович, вицепремиерът Томислав Дончев и други. Това е четвърто издание на форума, в който участват над 500 представители на стартиращи компании.

 

 

 "XXI век е времето на стартъпите. Те са амбициозни по природа, не се страхуват от провал. Амбиция, смелост, риск, вдъхновение – с тези ценности стартъпите формират важна част от ДНК-то на модерните икономики. Те са лакмус за нашата способност да се възползваме максимално от цифровата революция. И трябва да продължим подкрепата си за тях чрез програми като „Цифрова Европа“, с бюджет над 9 милиарда евро, инициативата Startup Europe, която вече помогна на повече от 700 стартъпа, плана „Юнкер“, цифровите иновационни хъбове, каквито искам да имаме във всеки един европейски регион. В края на 2018 ще бъде отворена нова покана за 8 милиона евро в рамките на програмата „Хоризонт 2020“ в подкрепа на такива хъбове в региони, които досега не са достатъчно добре покрити, заяви еврокомисар Мария Габриел. "Стартъпите са тук и очакват нашата подкрепа. А подкрепата за тях означава подкрепа за по-конкурентоспособна Европа и Западни Балкани, по-голям растеж на икономиката, повече възможности за хората", добави тя. 

 

 

 

 По време на форума бяха стартирани две стартъп мрежи: Startup Europe за Централна и Източна Европа и Startup Europe Western за Западните Балкани. Подписана бе и декларация за укрепване на екосистемата за технологично предприемачество в тези региони, която гарантира, че членовете на тези партньорства от 14 държави (основатели на стартъпи, инвеститори, ръководители и предприемачи) поемат ангажимент да улеснят връзките между стартъпите в региона, да насърчат образованието по предприемачество, да увеличат наличието на финансиране.

 

 

 По-късно еврокомисар Мария Габриел проведе среща с кмета Иван Портних и варненската група, по време на която участниците се обединиха около тезата, че ще работят за развитието на единна и силна стартъп екосистема в морската  столица, за налагането на Варна като технологичен град и европейски дигитален хъб.

Коментари

Новини Варна