IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
13:14 | 26 февруари 2019
Обновен: 12:10 | 19 април 2024

Новата Математическа гимназия ще е най-модерното училище в страната

Искаме да се създаде образователен кампус на инженерни и точни науки, категоричен е кметът Иван Портних

По материала работи: Борис Проданов
Новата Математическа гимназия ще е най-модерното училище в страната

„Напредваме с каузата за новата сградата за Математическата гимназия. Убеден съм, че това касае много възпитаници на гимназията, знаете и за традициите, и за успехите в международните и национални състезания. В момента се дели сграда с Основното училище „Захари Стоянов“, проблемът е от десетилетия и се радвам, че с усилен труд получихме преди 3 г. от правителството терен на бул. „Сахаров“ с площ 7,5 декара. С второ решение на Министерски съвет от тези дни получаваме още 14 декара. Или с общо тези 22 декара са отредени за новата сграда“, каза за Медийна група „Черно море“ кметът на Варна Иван Портних.

 

Той благодари на помощта от страна на училището.

 

„Успоредно с този процес работихме с ръководството на Математическата гимназия. Има изработено задание и идеен проект. Надявам се да бъде одобрено в рамките на идващия месец, което значи, че ще можем да пуснем процедура за избор на изпълнител. За финансиране разчитам на подкрепа и от страна на правителството. Тази сграда на новата Математическа гимназия се разчитам да е от ново поколение. Имам уверение, че големи международни компании в сферата на новите технологии ще се включат в оборудването на училището, с което ще сме първите в страната“, добави кметът.

 

Той очаква процедурите по избор на изпълнител и да се реши финансирането.

 

„Проектът е мащабен. Не строим само сграда, но и инфраструктура, спортна, с помощни кабинети. Идеята е за съвременен образователен кампус – двата техникума, комбинирани с Математическата гимназия – инженерни и точни науки. Градът ни има нужда от добре подготвени млади хора“, категоричен е Иван Портних.

 

Борис Проданов

Александър Йорданов

 

Още по темата: Математическата гимназия ще има нова сграда

Коментари

Новини Варна