IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
11:27 | 19 март 2019
Обновен: 10:33 | 15 април 2024

Засадиха японски вишни в новия парк на район „Вл.Варненчик“ (СНИМКИ)

На зеленина, цветя и Алея на Възрожденците ще се радват жителите на квартала

По материала работи: Борис Проданов
Засадиха японски вишни в новия парк на район „Вл.Варненчик“ (СНИМКИ)

В парка между бул. „Св. Елена“ и бул. „Трети март“ в район „Владислав Варненчик“ бяха засадени дръвчета по компенсаторна програма на община Варна, която е за 60 дървета, от които 10 японски вишни и 15 брези. За есента ще бъдат посадени още толкова, а общо за целият район са предвидени 150.

„Ще засадим различни видове, на различни места. Основно около детски и спортни площадки. Компенсацията на 1 премахнато дърво е 3 новозасадени. Сега е подходящият сезон, както и есента“, каза за Медийна група „Черно море“ Павлина Гаврилова – гл. специалист „Контрол по чистотата на зелените площи в общински територии“ в района.

Миналата есен са засадени 50 дръвчета (основно магнолии), както и огромен брой цветя – рози.

На мястото, където беше залесяването в е предвидено да се изгради парк с Алея на Възрожденците. От администрацията в район „Владислав Варненчик“ споделиха, че на подредените камъни ще се поставят портрети на възрожденци, които да привлекат младите хора, а мястото да стане любимо за разходка. Паркът ще бъде ограден за безопасност на децата, а пешеходните пътеки ще станат на следващ етап.

Варненци обаче не пазят прекрасните придобивки в района. Изчезнали в последните дни са 2 новозасадени магнолии – всяка на стойност около 50 лв. Масово се „прибират“ розите – липсват около 200 корена.

„Има и по-скъпи дръвчета, не мога да разбера защо гражданите го правят. Кражби, вандалщина… Има счупени брезички. Всичко се краде – денем и нощем“, оплака се Павлина Гаврилова.

Администрацията и полицията правят каквото могат, но не винаги успяват да предотвратят посегателствата.Павлина Гаврилова – гл. специалист „Контрол по чистотата на зелените площи в общински територии“ в район "Вл. Варненчик"

 

Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

 

Прочетете още: IV микрорайон във „Владиславово“ става „Бевърли Хилс“ на Варна (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна