IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
11:17 | 10 април 2019
Обновен: 10:09 | 8 март 2024

Силен интерес в район „Владислав Варненчик“ към наредбата за градинките

Инициативата на кмета Иван Портних ще дава възможност на Община Варна да финансира с до 5 000 лв малки проекти за озеленяване и благоусторяване на междублокови пространства

По материала работи: Пламен Янков
Силен интерес в район „Владислав Варненчик“ към наредбата за градинките

При голям интерес премина срещата с домоуправители от район „Владислав Варненчик“ с кмета на Варна Иван Портних и с кмета на района Николай Костадинов. Повод за дискусията, която продължи над 3 часа, бе проектонаредбата за подпомагане на проекти за озеленяване и благоустрояване, изготвена по инициатива на кмета Иван Портних. Тя ще дава възможност на Община Варна да финансира с до 5 000 лв малки проекти за озеленяване и благоусторяване на междублокови пространства. В момента документът е публикуван в сайта на Общински съвет – Варна, и предстои да бъде разгледан в ОбС. 

 

„Район „Владислав Варненчик“ има една прекрасна традиция, която ни послужи като стимул  – всяка година Вие организирате конкурс за най-красива градинка. Разбирам, че все повече хора имат желание лично да участват в облагородяване на района пред кооперацията си, пред входа,  затова решихме да подкрепим тази инициатива и да я развием в целия град“, обърна се към хората кметът Иван Портних. Николай Костадинов допълни, че целият екип на районната администрация е готов да оказва пълно съдействие при подготвянето на проектите за кандидатстване.

 

 

По време на дискусията бяха припомнени основните придобивки за района през последните години - ремонтите на бул. „Трети март“, „Янош Хуняди“, „Атанас Москов“, „Константин и Фружин“, пробива на бул. „Сливница“, новият парк, изграждането на нова детска ясла и пристройка към ДГ „Детски свят“. Отчетена бе и работата по новите обекти – пълно обновяване на IV микрорайон, което трябва да приключи до края на месец май, изграждане на нов спортен комплекс с игрища за футбол, волейбол, баскетбол, скейтпарк, алея за ролери и бягане. До началото на месец юни трябва да приключат и ремонтите на образователната инфраструктура. Иван Портних и Николай Костадинов припомниха сагата с проекта за обновяване на „Кайсиева градина“, който бе спрян заради провокации. „Това подвеждане на хората костваше връщане на развитието на района поне с няколко години назад. Тогава бе започнат проекта в IV микрорайон, виждате резултатите“, коментира Николай Костадинов. В момента „Кайсиева градина“ е включен в резервните проекти по ОП „Региони в растеж“ на Община Варна.

 

 

Участниците в срещата поставиха и други теми - поискаха изграждане на повече паркоместа в целия район, нови площадки за домашни любимци и по-активна работа на експертите от общинския приют за кучета, осигуряване на достъп до дворовете на училищата след приключване на учебните занятия. Кметът Иван Портних обясни, че е запознал министъра на образованието с необходимостта от ревизиране на заповед, която забранява този достъп. „До момента сме обновили спортната база в 10 училища. Пилотният проект се оказа изключително успешен, затова предложихме министерството да промени нормативната база, за да може хората да ползват спортните площадки в училища напълно свободно – поне там, където са ремонтирани и има охрана“, каза той. Тази година Община Варна планира да изгради спортни площадки в 18 училища.

Черно море

 

Прочетете още: До месец стартира строежът на спортния комплекс във „Владиславово“

 

Коментари

Новини Варна