IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Община Варна
12:26 | 7 май 2019
Обновен: 06:38 | 24 април 2024

Във Варна отчитат увеличение с 50% на закупените апартаменти

Основно сделките са със собствени средства, по рядко се използва кредитиране

По материала работи: Борис Проданов
Във Варна отчитат увеличение с 50% на закупените апартаменти

Ръст от 50 на сто на сделките с апартаменти във Варна за м.г. отчитат брокери. Те потвърждават, че в активността е висока, а ценовите равнища – стабилни. Това е и предпоставка за бум на покупките.

 

За морската столица е характерна и сезонна заетост, която обаче не влияе съществено на пазара на имотите. Дори напротив, варненските купувачи непрекъснато имат интерес и интересът към жилища се държи стабилно за цялата минала година.

 

Интензивното търсене обуславя специфична динамика, обясняват още брокерите. Това повлия на цените, които леко поскъпнаха за 2018 г. – с около 2 – 3%. Стойностите на квадратен метър за новото строителство „заковаха“ 1000 – 1050 евро в центъра на Варна.

 

За кв. „Чайка“ и „Бриз“ цените също са високи: 900 – 990 евро на квадратен метър. В кв. „Възраждане“ стигаме до 660 евро кв.м., но в „Левски“ вече имаме 800 – 820 евро.

 

Хитови във Варна са 2- и 3-стайните апартаменти. Цените им са до 70 000 евро, като през годините търсенето им нараства. Сделките се сключват бързо, в рамките на 2 седмици (за близо половината покупки), както и в София.

 

Тази активност се държи от 2017 г., като се забелязва ръст на покупко-продажбите. Кредитирането на пазара на недвижими имоти оказва по-слабо влияние, в сравнение със столицата. Около 40% от варненци използват заем за жилище, като преобладават сделките със собствени активи. Оказва се, че основно купуват заинтересовани от провинцията, които продават имота си в по-малкия град и купуват във Варна.

 

Екпертите отчитат, че тенденцията е напълно логична, защото край морето идват основно хора от Северозападна България. Те (нерядко и сезонно) търсят жилище под наем, а не купуват. Тези със средства влагат в недвижимост – като инвестиция или за повишаване на стандарта си.

 

Прочетете още: НСИ: Средната заплата във Варна твърдо надхвърля 1000 лв.

Коментари

Новини Варна