„Градски транспорт“ скоро може да се сдобие с още нови екологични автобуси
Иван Портних: Билетната система вече е сертифицирана от НАП и Института по метрология
Публикувана: 28 May 2019 | 12:57

Община Варна усилено търси различни варианти за закупуване на още нови екологични автобуси за нуждите на „Градски транспорт“. Това коментира пред журналисти кметът Иван Портних.

 

„Реална е възможността за финансиране с европейски средства закупуването на електробуси. Обследваме и възможности дружеството само поетапно да закупува нужните нови превозни средства. Обективно ни трябват още 70, за да подменим целия подвижен състав. Правят се анализи как да стане това. В „Градски транспорт“ върви сериозна трансформация. НАП и Българският институт по метрология сертифицираха софтуера за билетната система. Всички устройства вече се свързват със сървър, който единствен кореспондира с приходната агенция. Доволен съм, че имаме потвърдително становище. Буквално до дни ще стартираме работа с новата система“, разкри кметът.

 

Така приходите ще влизат в новото общинско предприятие ТАСРУД, а „Градски транспорт“ ще стане оператор на услугата и ще получава финансиране като превозвач, на километър.

 

„Така ще имаме финансова стабилност на „Градски транспорт“, който няма да има отношение към приходната част. На база на това правим разчети дружеството да започне да закупува и новите автобуси, защото вече ще има финансовите показатели да прави това“, посочи Иван Портних.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Търсят спешно шофьорки на автобуси във Варна

 

Снимка Пламен Гутинов

Коментари ( 0 )