IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Община Варна
12:06 | 20 юни 2019
Обновен: 20:49 | 22 април 2024

Включват близо 500 възрастни хора в пилотна патронажна грижа

Медицински и социални работници ще им помагат за преодоляване на ежедневните проблеми

По материала работи: Пламен Янков
Основната цел на програмата е подобряване качеството на живот и превенция на социалната изолация на възрастни хора над 65 г., каза кметът Иван Портних.

495 варненци на възраст над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване ще получават безплатна патронажна грижа, което ще подобри качеството им на живот, съобщи на пресконференция кметът Иван Портних. Пилотната програма, която се финансира с евросредства, ще стартира през март 2020 г. За възрастните хора по индивидуален план ще се грижат медицинска сестра и социален работник, като при нужда ще може да се разчита на психолог и други специалисти. Те ще правят превръзки, инжекции, ще мерят кръвно налягане и кръвна захар, ще оказват съдействие за поддържане на хигиената, при пазаруване, приготвяне на храна, посещение при лекар и много други. Всеки от бенефициентите ще разполага със здравен картон у дома, в който ще се отбелязват всички манипулации.
 

Възрастните хора, които се нуждаят от програмата, могат да бъдат насочвани към нея от общопрактикуващи лекари, специалисти от доболничната помощ, общински и социални служби и други.
 

Общото финансиране на услугата е в размер на 1 110 795 лв., като от тях 944 175 лв. са от ЕС, останалите са по линия на национално финансиране. С част от тези средства ще бъдат купени 2 моторни превозни средства и 2 компютърни конфигурации. След приключване на програмата ще се потърси държавно финансиране за продължаването й.
 

С включените в нея варненци потребителите на подобни услуги в общината ще станат близо 1 000, благодарение на работата на личните асистенти, домашния социален патронаж и програмата „Помощ в дома“ на БЧК – Варна, стана ясно още на пресконференцията.
 

Кметът Портних припомни, че в момента общината предлага общо 59 социални услуги за хората в риск с местно и държавно финансиране.   


Ставри Таргов


Снимка: Авторът

 

Коментари

Новини Варна