IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
11:37 | 24 септември 2019
Обновен: 05:50 | 17 март 2024

Одобриха новите условия за пътуване в градския транспорт на Варна

Предстои Наредбата да бъде разгледана и на съвместното заседание на ПК“Финанси и бюджет“ и ПК“Транспорт“ и гласувана на заседание на Общински съвет-Варна

По материала работи: Пламен Янков
Одобриха новите условия за пътуване в градския транспорт на Варна

Положително становище даде ВрК „Правна комисия“ към Общински съвет-Варна за промяна в Наредба за реда и условията за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт на Община Варна.  В нея, по думите на Тодор Балабанов – председател на Общински съвет- Варна, изцяло се променя моделът на ценообразуване на абонаментните карти. При новите условия, освен гражданите в пенсионна възраст - хора на 65 и повече години, от намаление ще могат да се възползват и учащи се, лица с трайни увреждания и техни придружители. Пенсионерите ще заплащат по 2 лв. месечно за една вътрешноградска линия и по 8 лв. за всички вътрешноградски линии.  Срещу 15 лв. на месец, учащите ще могат да използват всички линии в чертите на града. Месечните карти за хората с увреждания за всички линии ще са от 8 лв. до 25 лв. За степен на увреждане от 50% до 70% Наредбата определя цена на карта 25 лв., от 71% до 90% ще заплащат 15 лв., а лица с увреждания над 91% – 8 лв. Придружителите на тези лица могат да използват месечни карти за всички линии на стойност 15 лв. Безплатна абонаментна карта е предвидена за лица под 18 години с трайни увреждания от 50% до 100%.
 

Промени засягат и цените на картите без намаление. За рамките на града, съгласно границите на Общия устройствен план са съответно:
 

-  Месечна абонаментна карта за една линия - 35 лв.
 

-  Месечна абонаментна карта за всички линии – 50 лв.
 

- Тримесечна абонаментна карта за една линия – 90 лв.
 

- Тримесечна абонаментна карта за всички линии – 135 лв.
 

- Шестмесечна абонаментна карта за една линия – 180 лв.
 

- Шестмесечна абонаментна карта за всички линии – 270 лв.
 

- Годишна абонаментна карта за всички линии – 520 лв.


Общо заложените средства за дейност „Транспорт“ за 2019 г. са в размер на 8 433 200 лв. С тях Община Варна ще осигури финансовото обезпечаване промените в Наредбата и на предложената социална дейност, като запази размера на компенсацията, която се дължи на превозвача.
 

Предстои Наредбата да бъде разгледана и на съвместното заседание на ПК“Финанси и бюджет“ и ПК“Транспорт“ и гласувана на заседание на Общински съвет-Варна.


Четете още: Община Варна ще подпомогне още 11 двойки с репродуктивни проблеми

Коментари

Новини Варна