IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Община Варна
16:01 | 23 януари 2020
Обновен: 17:01 | 11 февруари 2024

Завърши огледът на блок 302 в район "Вл. Варненчик"

С най-големи поражения са три жилища на четвъртия етаж, където е станал инцидентът

По материала работи: Ставри Таргов
Завърши огледът на блок 302 в район "Вл. Варненчик"

Експертна комисия от община Варна, сформирана след приключване на процесуално-следствените действия, направи оглед на изгорелия блок 302 в район „Владислав Варненчик“.

 

Установено бе, че с най-големи поражения са три жилища на четвъртия етаж, където е станал инцидентът. Те са изцяло компрометирани, с липсващи неносещи стени (външни и вътрешни), без дограми и входни врати. Помещенията са силно обгорели. Междуетажните конструкции, изпълнени 1998 г. - 2006 г., също са силно засегнати.
 
В протокола е посочено още, че апартаментите, разположени непосредствено под най-засегнатите от инцидента, са с пукнатини и влага по стените, с напукани корнизи и паднала розетка. Обектите, в които е възникнал инцидента на четвъртия етаж, както и тези над тях, са обгорени, с разтопени инсталации и проводи до степен на пълна деформация и негодност.

 

В тях се наблюдават пукнатини с хоризонтално, вертикално и диагонално направление по стените, както и радиални пукнатини по междуетажните конструкции. В сградата липсва остъклението на част от фасадните дограми. Мазилката на част от помещенията е нарушена, а на места липсва. Има счупени стъкла и отлепена топлоизолация в съседните на вх. 3 сгради.
 
С оглед опазване живота и здравето на хората от комисията са препоръчали да бъде изготвено незабавно конструктивно обследване на сградата, незабавно ограничаване на достъпа до засегнатите 14 апартамента, както и до прилежащата територия пред част от фасадата.

 

В тази връзка е издадена заповед от 20.01.2020 г. за забрана на достъпа и ползването на засегнатата от инцидента част от сградата. Възложено е на кмета на район “Владислав Варненчик” да предприеме действия за изпълнението на заповедта и връчването й на всички заинтересовани лица.
 
Сградата, обект на инцидента, е имот частна собственост, затова предписанието за незабавно конструктивно обследване следва да се извърши по реда на Наредба №5 от 28 декември 2006 г. за техническите паспорти на строежите и Закона за управление на етажната собственост чрез възлагане от собствениците.

 

Предвид извънредната ситуация от фирма „СС Консулт“ на доброволни начала са предприети действия за конструктивно обследване на цялата сграда.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна