IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
16:05 | 29 януари 2020
Обновен: 15:38 | 13 април 2024

Проектират на 2 нива възлови кръстовища на Варна

150 000 лв. се заделят за международен конкурс за съдбата на „Дупката“

По материала работи: Ставри Таргов
Проектират на 2 нива възлови кръстовища на Варна

В проектобюджета на община Варна е заложена реализацията на идеен проект за изграждане на „детелина“ на кръстовището на булевардите „Цар Освободител“ и „Христо Смирненски“.

 

При неговото осъществяване стремежът е да се засегнат колкото е възможно по-малко имоти за отчуждаване. Това съобщи главният архитект Виктор Бузев пред комисията по архитектура и градоустройство.

 

Поводът бе представянето на програма за проектиране на обекти, включително обекти – недвижими културни ценности, по бюджета за 2020 – 2022 г.    

 

Заложен е също идеен проект за изграждане на 2 нива на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и „8-ми Приморски полк“ в района на спирка „Явор“.

 

Това ще облекчи движението, ще намалеят и катастрофите, отбеляза арх. Бузев. Той припомни, че подобна идея съществува от 1971 г., но тя не е била реализирана поради липса на средства.

 

Главният архитект каза още, че са заложени 150 000 лв. за провеждане на международен конкурс за съдбата на „Дупката“ във Варна.

 

Конкурсът за Библиотеката привлече много именити експерти, надявам се и сега да стане така, добави Бузев.

 

Програмата за архитектурната визия на града, която той представи, бе окачествена като много амбициозна от съветниците.

 

Тя бе одобрена и изпратена до комисията по финанси и бюджет.   

 

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна