IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Други
21:41 | 5 юли 2015
Обновен: 15:20 | 24 април 2024

И холандците скочиха срещу перките

Защо в Ниската земя не искат ветрогенераторите?

По материала работи: Борис Проданов
И холандците скочиха срещу перките

През 17-ти век кралство Нидерландия е в разцвета си. Страната се възползва по най-добрия начин от вятърните мелници – има над 10 хиляди на територията на монархията.


Днес много холандци считат представата за “страната на вятърните мелници” като дразнещ, дори некоректен стереотип, посочва сп. “Икономист”.
Вятърните турбини доставят едва 5,2% от елетричеството в Холандия през 2014-а, което е далеч зад Германия, Испания и Дания. Като цяло възобновяемите енергийни източници са само 4,2% от енергийния сектор, което поставя страната на 26-то място в Европейския съюз, само пред Малта и Люксембург.


Това е сериозен проблем за правителството, защото до 5 години по силата на общоевропейска разпоредба трябва да бъдат достигнати 14%. За целта трябва да бъдат построени множество нови вятърни турбини.


Въпросът е защо досега не са били построени. И отговорът е съвсем прозаичен – никой не иска тези инсталации в “задния си двор”. Всеки проект за парк от ветрогенератори среща яростна съпротива от местното население, защото турбините били грозни и шумни.


За да укроти общественото недоволство, правителство се ориентира към морето. По силата на одобрен през 2013-а държавен проект, нови паркове ще бъдат изградени в Северно море. Очаква се така да бъдат генерирани 3450 мегавата.


Но и тук има съпротива. Два от тези ветропаркове трябва да се разположат на 18 километра от брега, с видимост от два плажа северно от Хага.
Общинските управи на тези курортни градчета твърдят, че ветротурбините ще загрозят гледката и ще отблъснат немските туристи. Затова настояват парковете да бъдат построени по-навътре в морето. Но властите изтъкват, че подобна промяна ще доведе до екстра разходи от 45 милиона евро на година.


В същото време природозащитни групи заведоха дело срещу държавата за липса на достатъчно активност по отношение намаляването на вредните емисии газове. По силата на настоящата програма до 2020-та година емисиите трябва да са намалени с 17 на сто в сравнение с нивата от 1990-а.


Според съда обаче всичко под 25 на сто би поставило живота на местното население под сериозна опасност. Затова и правителството трябва да постигне тази квота в следващите 5 г.

 

Това не е непостижима цел, но трябва да се спазят квотите от проекта “2013”. По този начин обаче ще се гарантира само половината от допълнителните 8% съкращение на емисиите.

 

И неизбежно трябва да се инвестира сериозно във ВЕИ. И то веднага.

 

Факт е, че над 70% от холандците подкрепят изграждането на ветрогенератори, но проблемът е гъстотата на населието. Просто няма място.
Но изглежда все пак холандците ще трябва да се примирят... в името на бъдещето.


dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна